A kormány legfőbb migránsügyi szakértője eltévedt az Európai Unióban

2017.05.20. 21:27 Módosítva: 2017.05.20. 21:27

Bakondi György vagy 2006-ban ragadt, vagy nincs igazán tisztában azzal, mit jelent az, hogy Európai Unió. Idézek az MTI szombaton 20:53-kor kiadott híréből:

Egyre több migráns próbál bejutni az Európai Unióba a magyar-román határon

– mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szombat este.

Frissítés: Az MTI 22.50-kor az alábbi hírt tette közzé:

JAVÍTÁS - Illegális bevándorlás - Bakondi: erősödik a migrációs nyomás a magyar-román határon

Budapest, 2017. május 20., szombat (MTI) - Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 20:53 órakor kiadott, Illegális bevándorlás - Bakondi: erősödik a migrációs nyomás a magyar-román határon című anyagunk 1. bekezdése helyesen:

Egyre több migráns próbál átjutni a magyar-román határon – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szombat este.

Sajnos nem találtam meg a közmédia honlapján az inkriminált nyilatkozatot, így nem tudom eldönteni, mi történt. Vagy az, hogy az MTI munkatársai voltak túlbuzgóak, és olyat adtak Bakondi szájába, amit nem mondott el, vagy az, hogy ha el is mondta, utólag talán korrigálták, hogy nem úgy gondolta.

Mindenesetre mostantól hivatalosan nem mondta azt, hogy a magyar-román (román-magyar) határon jönnek az EU-ba a menekültek. Tudják, Óceánia mindig is Eurázsiával folytatott háborút.

No, Románia, ha hinni lehet Brüsszelnek (és Bukarestnek) 2007. január 1-je óta az Európai Unió tagja (persze tudom, miért hinnénk mi Bukarestnek, és pláne Brüsszelnek).

A főtanácsadónak persze nincs könnyű dolga, hiszen a déli határról lényegében eltűntek a menekültek, mint arról nagyjából két hete beszámoltunk. Márpedig menekültnek valahol lennie kell, hiszen különben mivel foglalkozna Bakondi György, meg mi értelme lenne áramot vezetni abba a drága kerítésbe?

Szóval akkor hát irány Románia. Ahonnan Bakondi szerint a menekültek nemcsak a zöldhatáron, hanem például kamionokban, vagy vasúti szerelvényekben elbújva próbálnak átjutni.

A román határőrizeti szervek hatékonyan őrzik a határt és jó az együttműködés a magyar oldalon szolgálókkal – mondta Bakondi György. A magyar oldalon elfogott migránsokat a magyar hatóságok visszaküldik a román oldalra.

És persze nem igazi a migránsozás kerítésezés nélkül. Arra a kérdésre, hogy a terveznek-e kerítést a román-magyar határra, azt válaszolta, erre akkor kerülhet sor, ha a határőrizeti helyzet indokolja, de csak a román féllel történt egyeztetés után.