Az MSZP elnöksége és választmánya is támogatta Botka jelöltségét

2017.05.20. 13:36 Módosítva: 2017.05.20. 15:57

Az MSZP elnöksége és választmánya is egyhangúlag támogatta szombaton, hogy Botka László szegedi polgármester legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje, írja az MTI. Ezt a két testület vezetője jelentette be Budapesten.

Molnár Gyula pártelnök azt mondta: a magyar választók jelentős része eldöntötte, hogy 2018-ban ezt a hatalmat le akarja váltani. A következő néhány hónap kérdése, hogy ki lesz az, aki ezt a változást vezeti. Ők azt szeretnék, hogy Botka László vezetésével az MSZP "meghatározó szereplőként" vegyen részt ebben a folyamatban.

A jövő szombati kongresszus dönt az MSZP miniszterelnök-jelöltjéről. Molnár Gyula azt mondta: ha Botka Lászlót megválasztják, másnaptól már úgy tekintenek rá, mint akit Magyarországnak, a civileknek, a szakszervezeteknek, az értelmiségnek ajánlanak kormányfőül, és a demokratikus ellenzéki pártoknak is, amelyek 2018-at a változás évévé kívánják tenni.

Mint a héten megírtuk: Botka László azzal a feltétellel vállalta a jelöltséget, hogy csak az ő egyetértésével lehessen valaki MSZP-jelölt a 2018-as választásokon. Azok nem szerepelhetnek majd a névsorban, akik a 2010-es kétharmados vereségbe vitték a pártot, vagy kollaborálnak a Fidesszel. Botka feltételei kényelmetlen helyzetbe hoztak pár erős MSZP-st, de Mesterházy Attila és Hiller István is azt mondta az Indexnek, nem veszik magukra a dolgot. 

Molnár Gyula szombaton erről azt mondta: nem személyekről, sokkal inkább egy felfogásról van szó. Világossá kell tenni, hogy az MSZP tanult saját és mások hibáiból. A kormányzati felfogásban, a politikai gondolkodásban pedig nem akarnak visszatérni a 2010 előtti időszakhoz, hanem egy új baloldali politikát építenek.

Molnár Gyula úgy fogalmazott: "abban a helyzetben vagyunk, hogy nemhogy elengedni kell valakinek a kezét, sokkal inkább az a feladat, hogy minél több embert tudjunk magunk mögött". Politikai értelemben nem vétó-, hanem egyetértési jogot kért a képviselőjelöltek kiválasztásához Botka László. 

Botka feltételei Hiller Istvánt, a választmány elnökét is érintik, hiszen 2006 és 2010 között a Gyurcsány-kormány oktatási és kulturális minisztere volt. Hiller a sajtótájékoztatón azt mondta: ha van alternatíva, akkor van változás. Ehhez szerinte vezetőre és meggyőző mondanivalóra van szükség, ezt pedig Botka Lászlóval és a jövő hét közepén bemutatandó "új társadalmi szerződéssel" az MSZP felmutatja. Az Ajánlat a nemzetnek címet viselő hosszú távú stratégiai dokumentum a baloldal és az MSZP értékeit is világossá teszi. Orbán kihívója Botka, a Fidesz kihívója pedig az MSZP - jelentette ki Hiller István.