Civillel akarják megszorongatni a Fideszt

2017.05.21. 07:45

Egy erősen fideszes körzetben rendeznek a Békés megyei Gyulán időközi önkormányzati választást. A gyulai 8. számú körzetben 2014-ben magasan nyert a Fidesz-KDNP - csakúgy, mint az összes többi egyéni választókerületben.

Így a ma reggel 6 és 19 óra között tartott időközi választás után is biztosan megmarad a közgyűlésben a fideszes többség. Az egyetlen érdekesség, hogy vajon a Fidesznek sikerül-e ismét nagy fölénnyel nyernie, vagy változott a népszerűsége. A választást haláleset miatt kellett kiírni.

2014 októberében a Fidesz-KDNP-s jelölt, Balogh Lajos 55,5 százalékkal nyert (563 szavazat), a második egy helyi civil szervezet, a Városbarátok jelöltje lett jócskán lemaradva: 21,4 százalék (217 szavazat). Persze ennek az eredménynek is örült volna a baloldal, a DK-Együtt-PM-MSZP 14,4 százalékot szerzett akkor (146 szavazat), a Jobbik jelöltje pedig az öt százalékot sem érte el (4,9 százalék, 50 szavazat). A Haza nem eladó nevű párt volt az utolsó, 3,6 százalékkal (37 szavazat).

Ehhez képest érdemes tehát figyelni a mostani eredményeket. A fideszes Kiss Szabolcs számít esélyesnek, az ellenzéki pártok azonban ezúttal végül egyesítették az erőiket: a Jobbik nem indul, a többi baloldali párt pedig az utolsó pillanatban visszaléptette a jelöltjét.

A DK és az MSZP-Együtt külön indult volna, de végül az utolsó pillanatban besoroltak a Városbarátok jelöltje, Bagi Csilla mögé. A visszalépést pár nappal ezelőtt jelentették be.

Vagyis a civil jelöltnek a 2014-eshez képest eggyel nagyobb esélye van most megszorongatni a Fideszt, hiszen besöpörheti a protesztszavazatokat.

A választáson indul még a Magyar Munkáspárt (Dandé András Endre) és a Haza nem eladó mozgalom (Kiss Ibolya Brigitta) jelöltje is. De ők a korábbi tapasztalatok szerint mérsékelt erőt képviselnek. A névjegyzékben 2662-en szerepelnek.