Több ezres tüntetés lesz este Budapesten

2017.05.21. 14:04 Módosítva: 2017.05.21. 20:49

Vasárnap délutánra tüntetést szervezett a Nem maradunk csendben!-csoport és a CEU-tüntetéseket összehívó Oktatási Szabadságot-csoport a fővárosba, a vonulás miatt sok utat lezár a rendőrség. A "Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk!" néven meghirdetett eseményre cikkünk születéséig 5900-an jelezték, hogy mennek, és további 7900 érdeklődő van.

A Szabadság téri zenés tüntetéssel debütáló csoport továbbra is a kormány intézkedései ellen demonstrál, a lex CEU-t, civilek elleni törvényt, EU-ellenes kampányt, a szabad média maradéka elleni háborút és a reklámadót emelték ki a Facebook-esemény leírásában. A szervezők meg szeretnék üzenni "Brüsszelnek és Budapestnek, hogy mi, bal és jobboldaliak, liberálisok és konzervatívok, együtt állunk ki a magyar szabadságért". A tömeg a Műegyetem rakparton kezd gyülekezni 17:00-kor, ahol 18:00-ig beszédek lesznek, majd átvonulnak a Kossuth térre, ahol két rövid koncert után szintén beszédek lesznek 20:30-ig.

A vonulás miatt több út is lesz zárva Budapesten, és a tömegközlekedés rendje is módosul az érintett városrészeken:

  • Este háromnegyed hattól hétig szakaszosan és időszakosan zárják le a Szent Gellért tér – Szabadság híd – Vámház körút – Múzeum körút – Károly körút – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca – Kossuth Lajos tér útvonalat.
  • Reggel hat órától tilos megállni többek közt a Műegyetem rakparton a Szent Gellért tér és a Bertalan Lajos utca között, a Lendvay utcában a Dózsa György úttól a Munkácsy Mihály utcáig, a Bajza utcában az Andrássy út és a Szondi utca között, az Andrássy út páros oldali szervizútján a Bajza utcától a Munkácsy Mihály utcáig, a pesti alsó rakparton a Markó utcai lehajtó és a Margit híd között, valamint a Széchenyi rakparton a Garibaldi utcától a Steindl Imre utcáig.
  • A BKK honlapján azt írja, módosul a 2-es, a 47-es, a 49-es villamos, a 9-es, a 15-115-ös, a 16-os, a 105-ös, a 133E autóbusz, valamint a 70-es, a 72-es, a 73-as és a 75-ös trolibusz útvonala. A belvároson át utazóknak ezért inkább a metró használatát javasolják.