Pökhendi, pocakos Orbánra agresszív baloldal a válasz

HUSZ0551
2017.05.22. 13:03

Nem hangzott el ténybeli újdonság a parlamentben a napirend előtti felszólalásokban. A most hétfői szócsatákra leginkább az volt a jellemző, hogy elég mélyen próbáltak egymásba beleszállni a kormánypárti és ellenzéki politikusok.

Néhány jellemző idézetet kiszűrtünk a felszólalásokból, amelyek összefoglalják a mondanivalók lényegét, és egyúttal szépen megmutatják, milyen stílusban folyt a vita.

  • Tóth Bertalan (az MSZP frakcióvezetője) Orbán Viktorról: "Az Európai Parlament múlt heti döntése  egy tükör. Attól, hogy ez a tükör egy pökhendi és arrogáns, bár most már egy kissé pocakos embert és az ő ország- és Európa-romboló politikáját mutatja, attól még nem a tükröt kell szidni."
  • Dömötör Csaba (a Miniszterelnöki Kabinetiroda fideszes államtitkára) az MSZP-ről: "Botrányos", amit a baloldal művelt, hiszen az MSZP összes képviselője megszavazta a Magyarországot támadó határozatot. "Az MSZP Brüsszelbe jár feljelentgetni az országot", ha saját belpolitikai érdekei.
  • Vona Gábor (a Jobbik elnöke) a Fideszről: "Míg a kormányoldal csak beszél, elszigeteli Magyarországot Európában, és azt üzeni, hogy állítsuk meg Brüsszelt, addig a Jobbik cselekszik, összefogja Közép-Kelet-Európát, és azt üzeni, hogy állítsuk meg Orbán Viktort, az EU-t pedig tegyük az igazságosabb, szolidárisabb közösséggé" - utalt Vona arra, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az európai bérunióért indított polgári kezdeményezésüket.
  • Dömötör Csaba a Jobbikról: "Az ember az összes létező szemöldökét felhúzza", amikor a Jobbik egy olyan kezdeményezésbe áll bele, amely jogköröket vonna el Magyarországtól, miközben a párt korábban az uniós tagság ellenében kampányolt, uniós zászlót égetett, és még Vona Gábor is a kilépés mellett érvelt.
  • Hollik Istán (KDNP) a baloldalról: "A baloldal az agresszió és a megfélemlítés pártján áll."
  • Dömötör Csaba a Momentumról, és az origós látogatásáról: "A Momentum tojáshéjairól messze világít az SZDSZ-felirat."
  • Kósa Lajos (a Fidesz frakcióvezetője) a baloldalról: "Az európai baloldal jelent igazi kockázatot az európai emberek biztonságára, mert terrorizmus miatt elítélt emberekért is küzd csak azért, hogy politikai szándékait teljesítse." Kósa a múlt heti EP-határozatra utalt, amely azt kifogásolta, hogy a röszkei zavargásokban való részvétele miatt elítéltek egy szír férfit (a megafonos Ahmedet), holott őt a magyar bíróság jogerősen ítélte el terrorcselekményben való részvétele miatt.