Gyurcsány nem zárja ki, hogy provokálták az Orbán-iratokkal

2017.06.01. 12:33

Gyurcsány Ferenc az utóbbi hetekben két témában hívta fel magára a figyelmet. 

  • Egyrészt bejelentette mindenféle bizonyíték nélkül, hogy olyan titkos dokumentumokat látott, amelyek azt igazolják, hogy Orbán állítólag titkos vagyont tart egy svájci bankszámlán, és ezzel zsarolhatják állítólag az oroszok.
  • Másrészt Gyurcsány a baloldallal is törődik, és hol beszédekben, hol a Facebookon, hol telefonon üzen a neki beszólogató Botka Lászlónak, hogy össze kell fogni a 2018-as választásokra.

Gyurcsány mindkét témában megnyilvánult ismét az Atv.hu-nak adott interjújában, amelyből megtudtuk, hogy mindkét témában fenn fogja tartani az aktivitást a következő hetekben is.

Iparkodik, hogy előkerüljenek a dokumentumok

Az Orbánnal kapcsolatos terhelő dokumentumokról továbbra sem mutatott bizonyítékot, de azért kellett szerinte mindenféleképp beszélnie róla, mert 

Ha igaz, amit látok, akkor Magyarország mai miniszterelnöke köztörvényes bűnöző.

Persze azt is elképzelhetőnek tartja most már, hogy "orosz provokáció" az egész, vagy "még rosszabb, hogyha ki fog derülni, hogy fideszes provokáció". Vagyis a volt miniszterelnök azt pedzegette, hogy nem zárja ki, hogy hamis dokumentumokat látott, de épp ezért kellett nyilvánosságra hozni, hogy "megvédjem önmagamat, hogy ne lehessek vádolható sem titkos fideszes, sem titkos orosz, sem másfajta kapcsolatokkal".

A titkos összekötőt, aki mutatta neki az iratokat, Gyurcsány nem tudja elérni most, de "iparkodik", hogy kiderítse és bemutassa az igazat.

Az interjú érdekes része, hogy az újságíró rákérdezett arra, hogy korábban azt állította, hogy régebben, a 2006-os választások előtt az MSZP-hez is érkeztek titokzatos pénzek "táskákban, sok helyről, de Európából nem nagyon". Gyurcsány erre a kijelentésére nem emlékezett, de azzal mentette a dolgot, hogy szerinte épp ezért csinált új pártot, "amelyben sok mindenben lehet vitatkozni, egy dologban nem, a saját maga tisztességéről".

Szép levelet ír Botkának

Gyurcsány az interjú első felében amúgy épp azt fejtegette hosszan, hogy mennyire össze akar fogni ezzel az MSZP-vel, amihez ugye ezek a "titkos pénzek" érkeztek, és amelyből 2011-ben távozott. Szerinte az MSZP vezetése be fogja látni, hogy külön listák mellett közös egyéni jelölteket kell állítani a DK-val, de ehhez tárgyalni kell. Ilyeneket mond a DK vezetője:

  • Szerintem Botka László az MSZP utolsó reménye.
  • Laci 12 éve sikeres polgármester, erős kézzel, helyenként az én ízlésemet messze meghaladó erővel kormányoz.
  • Ő elszokott attól, hogy vannak belső viták és időnként a partnerekkel is vannak viták, sőt, külső viták és nyilvános viták is. 
  • Vagy igaza lesz ennek a stratégiának, hogy az MSZP-t teszi a kizárólagos képviselőjévé ennek az oldalnak, és akkor a Laci nyerni fog (...). Vagy pedig ő lesz a végső sírásó.
  • Látom az utolsó Medián-mérésből, hogy az MSZP a legelutasítottabb párt Magyarországon. Most mondjam azt az MSZP-nek, hogy ne induljatok?
  • Azt állítom, hogy amikor Gyurcsány személyesen részt vesz a kampányban, az egyszer sem bizonyította be, hogy az a kampány nem tud sikeres lenni, mikor együtt szerepeltünk, akkor sem. 

Gyurcsány a tárgyalás kikényszerítése érdekében pünkösd után levelet, "szép levelet" fog írni Botka Lászlónak. "A választások utolsó napjáig azt fogom mondani, hogy állapodjunk meg legalább a 106-ról! Állapodjunk meg, mert ha nem, akkor önsorsrontók vagyunk" - mondta Gyurcsány.

Botka a telefonbeszélgetésükön azt jelezte, hogy a DK-val szívesen összefog, de Gyurcsány személyét akadálynak látja.