Kiakadt Orbánra kiutasított jobboldali brit rajongója

2017.06.01. 20:00

Kitiltása miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a szélsőjobboldali James Dowson, aki "nyugat-európai menekültként" Magyarországra akart volna jönni gyerekeivel és unokáival, de nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kitiltották őt – írta meg a 444.hu.

„Hat héttel ezelőtt a ferihegyi reptéren állítottak meg. Pár óra után annyit közöltek a TEK-től, hogy két évre ki vagyok tiltva Magyarországról. Milyen eljárást ez? Ha azt hiszik, hogy terrorista vagyok, akkor tartóztassanak le, és bizonyítsák be a bíróság előtt” – méltatlankodott a lapnak a szélsőséges Brit Nemzeti Párt egykori politikusa. 

Az EU-ellenes, a brexitet népszerűsítő politikus az EP brit képviselőinek segítségét is kérte ügyéhez, megjegyezve, hogy „ha Magyarország az EU tagja, akkor az nem csak előnyökkel jár, be kell tartani a mindenkire vonatkozó szabályokat is.”

A vagyonos Dowson 17 éve rendszeresen megfordul Magyarországon, a röszkei határnál is megfordult, elmondása szerint mindent eladott Angliában és a család, négy gyerek, hét unoka már a Magyarországra való költözést tervezte.

Elismerte, hogy kapcsolatban áll a magyarországi radikálisokkal, de tagadta, hogy nemzetbiztonsági veszélyt jelentene ő vagy ismerősei. 

„Orbán Viktor miniszterelnök szó szerint azt mondta, hogy várja a Nyugat-Európából érkező valódi menekülteket. El akartunk jönni, erre most kitiltanak?” – mondta Dowson, aki szerint a kormány talán nem is tud a TEK akciójáról, és ha értesülnek a kitiltásról, talán meggondolják a döntést.