Roma lányoknak szóló felzárkóztatási program indul

2017.06.02. 14:32

Czibere Károly az  EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, a többségében romák által lakott, és roma polgármester által vezetett baranyai Cserdiben jelentette be, hogy országos felzárkóztatási programot hirdetnek meg roma lányok számára két milliárd forintból. A programban a 10-18 éves roma lányok továbbtanulási esélyeit szeretnék növelni hazai forrásokból, írja a Szabad Pécs.

Azért kifejezetten roma lányokat céloznak a programmal, mert ők fiútársaiknál is rosszabb helyzetben vannak

– mondta az államtitkár. A fiatal roma fiúk továbbtanulási és elhelyezkedési esélyei, lehetőségei a lányokhoz képest mindenképpen jobb, megoldottabb, ők kevésbé esnek ki fiatalon az iskolarendszerű képzésekből, ezért kell nekik most kifejezetten a fiatal roma lányok helyzetén javítani.

A köcsögmentesítési programjával országos hírnevet szerző Bogdán László, Cserdi polgármestere üdvözölte a programot, ugyanakkor a Szabad Pécsnek azt is hozzátette, hogy  a kétmilliárdos forrás bár soknak hangozhat, valójában kevés főleg például azzal összehasonlítva, hogy több tíz milliárdba kerül egyetlen új stadion, reméli ezért, hogy lesz majd folytatása, nagyobb összeggel.

Bogdán nem hagyta szó nélkül Farkas Flórián ügyét, és azt hogy a Fidesz a napokban ismét együttműködést kötött a Lungo Drommal. Úgy véli, Farkas Flórián az a személy ma az országban, aki a legtöbbet árt a cigányságnak, a cigányság ügyének, nem tesz az előítéletek és sztereotípiák ellen, hanem felerősíti azokat. Nem érti azt, hogy miért ültek le vele tárgyalni, miért hagyták figyelmen kívül, hogy elképesztő mennyiségű, 1600 milliós összeggel nem tud elszámolni.