Egyetért-e Ön azzal, hogy december 24-e munkaszüneti nap legyen?

D  VG20131224005
2017.06.06. 14:52 Módosítva: 2017.06.06. 14:55

Egyetért-e Ön azzal, hogy december 24-e munkaszüneti nap legyen?

Az NVB hitelesítette a címben szereplő kérdést, így népszavazás lehet a Bíró Zoltán magánszemély által benyújtott kérdésről, írja az MTI.

A bizottság határozata nem jogerős, azzal szemben 15 napig lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál. Ha nem érkezik jogorvoslat, akkor indulhat a csaknem 4 hónapig tartó aláírásgyűjtés. Ezt azt jelenti, hogy a népszavazásra az idén már aligha kerülhet sor, azonban nálunk már most megteheti.

Az NVB az ülésen két másik krédést azonban elutasított. Az egyik azt célozta, hogy az állam 2019. január 1-jétől legalább évi 300 milliárd forinttal támogassa a lakosság és az ipar energiamegtakarítást célzó beruházásait. A másik kérdés kezdeményezésben ahhoz gyűjtenének támogatást a szervezők, hogy "a magyar állam egy új alaperőmű felépítése helyett az összes hazai háztartás számára elérhető, az energiahatékonyság növelését szolgáló vissza nem térítendő támogatással biztosítsa az ország energiafüggetlenségét".

A testület az előbbi kezdeményezést azért utasította el, mert az a költségvetést érintené, míg a másikat azért, mert az NVB szerint a kérdés nem egyértelmű és nemzetközi szerződésbe is ütközik, így a törvény szerint tiltott tárgykört érint.