Szeptembertől szabadon firkálhatnak az alsósok a tankönyvekbe

2017.06.06. 09:30

A Magyar Nemzet az idei költségvetés módosító javaslatára hivatkozva azt írja, hogy már idén szeptembertől eltörölhetik a 3. és 4. osztályosok számára kötelező tartós tankönyveket is, vagyis megbukott a kormány által 2013 óta erőltetett koncepció az alsó tagozatban.

Az első két évfolyamon már idén februárban kivezették az intézkedést, mondván: „az életkori sajátosságok, valamint az első évek tankönyveihez fűződő érzelmi kapcsolat miatt mindenképp előnyös a kisiskolások saját tankönyvekkel való ellátása”.

Az Emmi korábban a takarékoskodással érvelt a tartós tankönyvek bevezetése mellett, ez azonban azzal járt, hogy az alig iskolába kerülő gyerekek nem írhattak bele a tankönyvekbe, nem húzhattak alá fontos szövegrészleteket, vagy nem firkálhattak kedvükre. A tankönyveket a lehető legjobb állapotban kellett megőrizni, hogy azokat a következő évfolyam gyerekei is használhassák.

Az elvet azonban a gyakorlat nem igazolta, a 6-7 éves gyerekek nem tudtak kellően eleget tenni ennek a kívánalomnak, ezt jelentette az életkori sajátosságaikra való hivatkozás. Úgy tűnik, az Emmi most arra jutott, hogy a 3. és 4. osztályosoknál sem érdemes ezzel próbálkozni.