Az a "minimum", hogy a kopaszok főnöke lebazmegelte a rendőrt

2017.06.08. 12:48

Teljesen törvényesen, a megbízójuk jogos érdekei alapján jártak el Tóth Csaba és társai a Patrol Group Kft. nevében idén április elején az V. kerületi Sas utcában, amikor önhatalommal átvették a Godunov éttermet - mondta a cégnek tanácsadóként dolgozó Mikó István az Átlátszónak adott interjújában.

Mikó szerint a „Kubatov katonái” vagy a „hatalom kopaszai” jelzőket az emberek előítéletessége ragasztotta a velük dolgozó biztonsági őrökre. A Ligetvédőkkel történt összecsapásról azt mondta, hogy ott egy területet védtek meg törvényesen a tüntetőktől, akikre úgy tekint, mint bűnelkövetőkre. "A szememben ők a bűnelkövetők, de rendben, legyenek aktivisták, nevezzük így őket. Tehát ők megpróbáltak betörni egy olyan területre, ahol már semmi keresnivalójuk nem volt, így fel sem merült az sem, hogy oda visszatérhetnek. Nekünk meg éppen erről kellett gondoskodnunk" - mondta. 

Az Átlátszó első körben a kormányközeli kopaszok vezéreként elhíresült Tóth Csabától kért interjút, de ő elhárította a beszélgetést, helyette nyilatkozott Mikó. 

Tóth Csaba volt az, aki a Városligetben leüvöltötte egy rendőr parancsnok fejét: "Mikor fogtok már intézkedni bazdmeg!" 

"Ebben a felfokozott helyzetben ez volt a minimum, amit a Tóth Csaba elmondhatott. Semmi másról nem volt szó, és azt tudomásul kell venni, hogy nekünk nagyobb tapasztalatunk van a tömegrendezvények kezelésében, mint egyes rendőröknek, mert ők ezekhez a szituációkhoz nincsenek hozzászokva" - mondta erről Mikó. "Az nem volt kérdés, hogy erőszakkal kívánnak behatolni arra a helyre, amit nem a biztonsági szolgálatunk ürített ki, hanem egy jegyzői határozat alapján a rendőrség tette meg, majd átadta azt a Városliget Zrt. megbízásából bontási munkálatokat végző cégnek. Ez a vállalkozás bízta meg a Patrol Group Kft.-t a terület védelmével" - magyarázta Mikó.