A 17 fős KDNP-frakció 1,3 millió forintot költött borra

2017.06.08. 23:18 Módosítva: 2017.06.08. 23:21

A Hír Tv megszerezte a parlamenti frakciók szerződéseinek listáját. A lista azt tartalmazza, hogy 2015-2017 között mire költötték a frakciók azt a pénzt, amit az Országgyűlés Hivatala nyújt számukra rendszeres támogatásként. Ez a pénz elvileg a párt parlamenti tevékenységét hivatott fedezni, de a frakciók szabadon rendelkezhetnek vele.  

Néhány tétel:

  • A Fidesz-frakció 2015 eleje óta durván 270 millió forintot költött. A kormánypárt legtöbb szerződése  tanácsadásról szól. Ilyen feladatokért havi 500 ezer forintot kapott 2016-ban egy Nagy Zsigmond nevű ember. A táblázatból nem derül ki, hogy a MOB nemzetközi igazgatójáról vagy egy azonos nevű fideszes képviselőről van-e szó. Havi 250 és 350 ezerért adott tanácsokat Kékesi Márton és dr. Bakos Zoltán, mindketten a Fidesz és a Kisgazda Polgári Egyesület tagjai.
  • A Fidesz-frakció médiával, közvélemény-kutatással kapcsolatos feladatokra  több mint 70 szerződést kötött. Egy közvélemény-kutatást például 13 millió forintért rendeltek meg a Real-PR 93 Kft.-től.
  • A Fidesz-frakció 6 millió forintért vásárolt politikai hirdetéseket a Magyar Idők kiadójánál, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mworks Print Zrt.-nél, valamint a Blikkben.
  • Tavaly több mint 3,5 millió forintért szerződött a Fidesz-frakció Habony Árpád volt feleségének, Kaminski Fanninak a vállalkozásával. Kaminski jelenleg Orbán Viktor Facebook-oldalának üzemeltetője.
  • A Fidesz egy kihelyezett frakcióülésére tavaly 9,5 millió forintból béreltek szállodát, az idén a KDNP-frakcióval közösen 11 millióért bérelték ki a visegrádi Thermal Hotelt.
  • A KDNP 17 fős frakciója egy alkalommal 1,3 millióért rendelt bort, ajándékcsomagokra több mint négymilliót költöttek.
  • A Jobbik-frakció költötte a közelmúltban a legtöbbet, több mint 400 millió forintot. A frakciótól az utóbbi időben egyértelműen a  politikai stratégiaalkotással és közvélemény-kutatásokkal foglalkozó  Iránytű Intézet kapta a legtöbb pénzt, összesen 30 millió forintot.
  • A Jobbiknak Juhász Oszkár volt gyöngyöspatai polgármester, Baráth Zsolt volt parlamenti képviselő, valamint a párt ifjúsági tagozatának több tagja havi 120 ezertől 500 ezerig terjedő összegekért adtak „szakpolitikát érintő tanácsokat”.
  • Az MSZP 4 millió forint értékű szerződést kötött a Horn Gábor-féle Republikon Intézettel. Sokat költöttek közvélemény-kutatásokra is, ebben a partnerük a Publicus Kutató és Tanácsadó Kft. volt. 
  • A civil szférával egyedül az LMP szerződött minimális mértékben, amikor összesen hatmillió forintos szerződéseket kötött két alapítvánnyal, az Európai Polgár Közhasznú Alapítvánnyal és a Svéd Modell Alapítvánnyal.  
  • Az LMP partnerei között feltűnik egy 60 ezer forintos szerződés kedvezményezettjeként Bodolai László, az Indexet működtető alapítvány vezetője is. Bodolai László az Indexnek azt mondta: ügyvédként korábban tanácsot adott az LMP-frakciónak személyhez fűződő jogi ügyekben és sajtójogi ügyekben. Ezek a szerződések jóval az Indexet működtető alapítvány létrejötte előtt születtek. Jelenleg is van is egy kifutófélben lévő keretszerződése, amit szintén jóval az alapítvány létrehozása előtt kötött. Bodolai László még elmondta: szintén korábban lett az LMP delegáltja az Országos Választási Bizottságban. Amikor ezt a megbízatást elvállalta, akkor ezért még nem járt tiszteletdíj, jelenleg egy Fidesz által kezdeményezett törvénymódosítás alapján már igen. Ezen a megbízatáson csak rendkívül körülményes és hosszadalmas módon lehetne változtatni, a mandátum a jelenlegi országgyűlés feloszlatásáig tart.