Mégsem büntetik 200 ezerre a 14 évnél idősebb játszóterezőket

2017.06.08. 13:35

Ahogy arról a héten a Kettős Mérce cikke alapján beszámoltunk: A Kocsis Máté vezette VIII. kerületi önkormányzat rendelettel szabályozná újra a közösségi együttélést. Miután helyi konzultációt tartottak, egy törvényt készítettek elő, amelynek részleteiről itt írtunk. Ennek egyik részlete az volt, hogy ha valaki 14 évesnél idősebben játszóterezik, 200 ezerrel büntethető.

A 24.hu nézte a mai kerületi közgyűlés élő közvetítését, ez alapján azt írja: 

mégsem tiltják meg, hogy a 14 évesnél idősebb gyerekeknek a játszótér használatot Józsefvárosban.

Az MTI beszámolója szerint több pontból álló rendvédelmi rendeletcsomagot fogadott el a józsefvárosi képviselő-testület csütörtöki ülésén. A képviselők minősített szavazati többséggel fogadták el az eddig nem szabályozott, kisebb súlyú kérdésekre vonatkozó rendelkezéseket.

A határozatok három ügycsoportot érintenek: az éttermek és vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartását, a közterületek használatát, továbbá a lakóházak házirendjét. Utóbbit maguk a társasházak határozhatják meg.

A továbbiakban a vendéglátóhelyeknek, kis üzleteknek a lakók jóváhagyását kell bírniuk az éjszakai nyitva tartáshoz, továbbá rendet kell tartaniuk a saját környezetükben, egyebek mellett hulladékgyűjtőt kell kihelyezniük.

A szabályozás tiltja a szökőkutakban, kutakban fürdést, állatok fürdetését és a mosást, továbbá új szabályokat rögzít az illegális hirdetményekkel, falfirkákkal kapcsolatban. A rendelet azt is tartalmazza, hogy nem lehet közterületen autót bontani.

A lakossági panaszok alapján szigorított új szabályozás része az is, hogy az önkormányzat szankcióval él majd, ha a játszóterek és a játszóeszközök használata nem rendeltetésszerű.

A jogszabály a társasházak esetében az állattartással, a zajos tevékenységek időpontjával és a közös területek használatával összefüggésben ad felhatalmazást szabályok megalkotására.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere előző nap a rend és a közbiztonság szempontjaival indokolta a módosításokat, amelyek több mint 11 ezer ember részvételével zajlott lakossági konzultáción és számos szervezettel létrejött konszenzuson alapulnak. Közölte azt is, hogy a szankcióknál a fokozatosság elvét fogják érvényesíteni, azaz többször figyelmeztetik a rendeletet megszegőket, ezt követően pedig a legalacsonyabb kiszabható bírságot alkalmazzák, de az önkormányzat célja nem a bírságolás, hanem a nyugalom biztosítása a józsefvárosiak számára, írja az MTI.