Megválnak a vezetőtől, aki betiltotta a pletykálkodást a Fővárosi Törvényszéken

2017.06.09. 17:54
A hónap végén megszüntetik a munkaviszonyát annak az igazgatóhelyettesnek, aki sajátos stílusú körlevélben adott utasítást a Fővárosi Törvényszék dolgozóinak. A törvényszék elnöke nem tudott a levélről, "nyelvezetével és stílusával" nem tud azonosulni, vizsgálatot indított, amely a vezető távozásához vezetett.

Emlékeznek a Fővárosi Törvényszék egyik igazgatóhelyettesére, aki belső utasításban betiltotta a pletykálkodást, a kéretlen véleményalkotást és az uszítást? Aki ráadásul csak napi két cigizést engedélyezett. 

Múlt héten írtuk arról a levélben közölt belső utasítástól, amelyre felhördültek a Fővárosi Törvényszék dolgozói. Már akkor – minden tiltás ellenére – azt pletykálták a dolgozók, hogy a törvényszék elnöke nem látta a levelet a kiküldés előtt, és hogy következményei lesznek a dolognak. Most a törvényszék sajtóosztálya azt írta az Indexnek, hogy a hónap végén megválnak az igazgatóhelyettestől.

A nemrég a szervezethez érkezett Karsainé Dömsödi Éva igazgatóhelyettes a következőket írta elő a dolgozóknak:

  • a munkaidő 8.00-16.00, vagy ahogy az igazgatóhelyettes megfogalmazta: "kerüljük azokat a kellemetlen helyzeteket, amikor 15:55-kor már kikapcsolt gép előtt ugrásra készen várják, hogy az óra elüsse a 16.00-t".
  • Túlórázás esetén nem számít bele a túlórába a készülődéssel töltött idő. "Nettó egy óra fizetett túlmunka, egyenlő, nettó egy óra tényleges munkavégzéssel."
  • Napi kétszer lehet rágyújtani. "A cigarettázó munkatársak esetében délelőtt és délután egy-egy alkalommal tolerálható a munkaidő kiesés cigarettázási okból." 
  • Akkor is kötelező használni az elektronikus belépő kártyát, ha cigarettázáni vagy ebédelni mennek ki a munkatársak.
  • Tilos a személyeskedés. "Egymás segítő munkakultúra kialakítása az elvárásom, feltételek nélkül, a személyeskedés teljes elkerülésével."
  • Ahogy a kezdő idézetben már láthattuk, tilos a pletykálás, a kéretlen véleményalkotás, a híresztelés, a munkahelyi közösség széthúzása, uszítása, az ügyeskedés.

A Fővárosi Törvényszék elnöke, Fazekas Sándor vizsgálatot indított múlt héten, és most a sajtóosztály megerősítette, hogy

igazgatóhelyettes asszony előzetesen nem egyeztette a Fővárosi Törvényszék elnökével a körlevél szövegét, amelynek nyelvezetével és stílusával a törvényszék vezetése nem tud azonosulni.

Minden szervezetnél létezik belső szabályzat, etikai kódex, de a sajtóosztály szerint az igazgatóhelyettes levele azonban "részben saját elvárásait tartalmazza a szervezeti kultúrában nem megszokott és nem megengedhető formában." A körlevél kiküldésekor Karsainé Dömsödi Éva még igen rövid ideje dolgozott a törvényszék Gazdasági Hivatalában (FTGH), és "az általa ezen rövid idő alatt tapasztalt egyedi ügyek általánosításával fogalmazta meg a követelményeit. Karsainé Dömsödi Éva sajnálatos módon eltúlzottan reagált olyan egyedi történésekre, amelyekhez hasonlóak minden nagy létszámú szervezetben előfordul(hat)nak" - indokolta a levél kiadását a sajtóosztály.

Ugyanakkor nem marad következmények nélkül a levél. A igazgatóhelyettes "szolgálati viszonya közös megegyezés alapján 2017. június 30. napjával megszűnik" - írta a sajtóosztály.