Rendezvényekre alkalmatlan és balesetveszélyes a siófoki kikötő

2017.06.09. 17:06

Siófok június első hétvégéjén szervezte nyári szezonnyitó programsorozatát, és ennek kapcsán merült fel egy probléma - közölte a város önkormányzata.  

A szezonnyitó hagyományos helyszíne a hajóállomás volt az elmúlt évtizedekben, de közben kiépült, és megújult a város hivatalos rendezvénytere, a Fő tér, míg a hajóállomáson a berendezések, különösen a közművek folyamatosan erodálódtak. A talaj a színpad kellő alátámasztására alkalmatlanná vált, a nézőtér egy részét képező gyöngykavicsos föveny pedig eső esetén a gyalogos közlekedésre alkalmatlan.

sio1
Fotó: api41 / Indafotó

A valós veszélyforrások felmérésére szakértőt kért fel az önkormányzat. A 2017 márciusában készült szakértői állásfoglalás több olyan megállapítást tartalmaz, ami a korábban csak sejtett, esetleg alkalmanként megtapasztalt problémákat már egyértelműen meg is fogalmazza. A szakértői vélemény főbb megállapításai:

A gyöngykavicsos rendezvény tér alatt több elektromos közművezeték is húzódik, amik egy része nem megfelelő fektetési mélységgel és védettséggel rendelkezik, de a rendezvények ideje alatt a talajra felfektetett, illetve a környező fákon lógatott elektromos vezetékek is közvetlen veszély, helyenként közvetlen életveszély forrásai.

Ez a kábelhálózat javarészt nem felel meg sem az MSZ EN 13201 földkábelekre vonatkozó, sem pedig az MSZ 151 jelű szabadvezetékekre vonatkozó szabvány előírásainak.

A szakértői vélemény szó szerint idézett összefoglalása pedig: „megállapítható, hogy a hajóállomás jelenlegi állapotában összetett rendezvény (színpadi programokkal, kereskedőkkel, vendéglátósokkal, valamint a parkolóba kitelepült bemutatkozó sátrakkal) megtartására alkalmatlan, és balesetveszélyes.”

Az önkormányzat azt is megírta, hogy a hétvégi BAHART-rendezvényt, a Nemzeti Regattát a hajóállomáson tartják. "Ez nem a város rendezvénye és nem a város felelőssége. Mi az említett szakértői véleményt a BAHART-hoz eljuttattuk, hogy mit kezd vele, az a cég belső ügye" - írják.

A város szerint az, hogy az elmúlt évek, évtizedek során még tragikus kimenetelű baleset nem történt a vakszerencsének köszönhető.

A rendezvényeken rendszeresen árusító siófoki és vidéki vállalkozók, kereskedők petícióban tiltakoznak a rendezvény Fő térre, azon belül az úgy nevezett Gáti gödörbe történt áthozatala miatt. Tiltakozásukkal, megnyilvánulásaikkal az önkormányzat szerint néhányan Siófok rossz hírét is keltik a közösségi oldalakon. Tiltakozásuk jeléül az egyesület képviselője aláírási névjegyzéket mellékelve, írásban közölte, hogy a jövőben nem kívánnak Siófokon rendezvényeken árusítani.

A város sajnálatát fejezi ki, de magánérdekek kiszolgálása miatt nem vállalják annak kockázatát, hogy a feltárt hiányosságok ellenére, külső nyomásra olyan helyen tartsanak rendezvényt, ahol veszélynek, esetlegesen közvetlen életveszélynek tesznek ki embereket.

Az önkormányzat javaslatot tesz, hogy további szakértők bevonásával mérjék fel, hogy mibe is kerülne a hajóállomás területének olyan állapotba hozatala, hogy ott ismét rendezvényeket lehessen tartani biztonságos, minden szabványnak és jogszabálynak megfelelő módon - írják.