Nagy bajban van a magyar egészségügy az orvosi kamara szerint

2017.06.13. 17:27

Kritikus helyzetben van a magyar lakosság egészségi állapota a Magyar Orvosi Kamara szerint, a szervezet intézkedéseket vár a kormánytól. A kamara az egészségügy helyzetéről szóló nyilatkozatot készített, amelynek az MTI szerint az egyik legfontosabb megállapítása, hogy a Magyarországéhoz hasonló körülmények között működő országokban már régen nem mutatható ki semmiféle közvetlen összefüggés a GDP nagysága és az egészségügy finanszírozására fordított hányada között.

Az, hogy egy ország mennyit költ az egészségügyre, szerintük kizárólag politikai döntésen alapul, ennek következtében tehát egy ország költségvetése "morális dokumentum is" - olvasható az anyagban. A deklarációban – amelyet eljuttattak az állami, kormányzati, egyházi, érdekképviseleti vezetőkhöz – egyebek között az áll, hogy a magyar lakosság egészségi állapota évtizedek óta kritikus helyzetben van.

Az egészségügyi ellátórendszer működése és biztonsága a hatalmas tőkeberuházások ellenére sem javul, dolgozói túlterheltsége, az elégtelen bérek miatti elvándorlása már a betegek és a lakosság által is érezhetően romlik. A dokumentum az állapotromlás okaként nevezi meg, hogy súlyosan elégtelenek a biztonságos működéshez szükséges források, kiszámíthatatlan a működési források biztosítása és az a pénzhiány, amelyet "már nem lehet az ország gazdasági helyzetére fogni". Az orvoskamara szerint alapvető változásra van szükség, ezért fordul a szervezet a döntéshozókhoz.