Lázár szisztematikus német lejáratást sejt a magyarok ellen

2017.06.15. 14:19
  • Magyarország nem fogad be migránsokat, hiába akarja az Európai Bizottság nyomás alá helyezni a kormányt a kvótaügyben indított kötelezettségszegési eljárással.
  • A német oknyomozók állítását, miszerint a magyar rendőrök megakadályozhatták volna a halálkamionos tragédiát, Lázár lejáratásnak tartja a magyar kormány migránspolitikája miatt.
  • Elkerülhetetlen a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok rendszerének felülvizsgálata. Lázár szerint a bankok helyett az államnak kellene bonyolítania a támogatás folyósítását.
  • Július elsejétől Magyarország veszi át a V4-es elnökséget, a tervek szerint áttekintik, hogy mit jelent a V4-es államok számára a következő években az EU. 
  • A kormányinfót nem közvetítette élőben a kormany.hu és a köztévé, rekord gyorsan véget is ért, másfél óráig tartott.

Nem adja a kormányinfót a kormany.hu

Mielőtt a 92. kormányinfón elhangzott tartalmi dolgokat, bejelentéseket ismertetnénk, érdemes megjegyezni a mostani kormányinfó közvetítésének figyelemre méltó jellegzetességét. Rendhagyó módon Lázár János sajtótájékoztatóját sem a közszolgálati csatorna, az M1, sem a kormány hivatalos oldala, a kormany.hu nem közvetíti.

Ehelyett a tévénézők, kormányinfó iránt érdeklődők a tájékoztató helyett a terrorcselekménnyel vádolt migráns, Ahmed H. másodfokú perét, illetve ifjabb Lomnici Zoltán CÖF-szóvivő szakértését kísérhették figyelemmel élőben. A kormány hivatalos oldalán ki is írták, hogy az MTVA közvetítését veszik át. Természetesen sehol nincs leírva, hogy kötelező élőben közvetíteni egy miniszteri sajtótájékoztatót, de a kormány hivatalos oldalától logikusan inkább ezt várhatnánk.

Az M1 jelezte, hogy később, felvételről láthatják majd a kormányinfót a tévénézők.

Nem működik a migránsok áthelyezése

Lázár János a kormányinfón is kitért Ahmed H. ügyére, és azt mondta, hogy a férfi hét útlevéllel próbált bejutni az EU-ba, miközben rendelkezik egy ciprusi villával. Lázár szerint a kormány álláspontja világos a bangladesi bevándorlók ügyében is, és fellebbez a strasbourgi bíróság felmentő döntése ellen.

A miniszter beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság nyomás alá akarja helyezni Magyarországot a kvótaügyben indított kötelezettségszegési eljárással. De a magyar kormány szerint nem működik az uniós kvótarendszer, ezért Magyarország nem vesz át migránsokat.

A miniszter emlékeztetett, hogy Ausztria sem fogadott be egyetlen embert, míg Bulgáriának 47 embert sikerült befogadni. 98 ezer emberből idáig 20 ezer embert helyeztek át, ami Lázár szerint a program sikertelenségét mutatja.

Lejáratás, amit a német oknyomozók mondanak a magyar rendőrökről

A német média szisztematikus lejárató kampányt folytat Magyarország ellen - kommentálta Lázár a német oknyomozók eredményét a kamionos tragédiáról. Eszerint a magyar rendőrök figyelték azt a bandát, amelynek hűtőkamionjában 71 menekült fulladt és halt meg.

Lázár szerint a lejárató kampányt azért csinálják, mert a magyar kormány elutasítja a kvótát, és Németország ezzel akar nyomást gyakorolni. A miniszter reméli, hogy nem a német kormány biztatására készült "ez a lejáratás".

Elkerülhetetlen a csok-rendszer felülvizsgálata

Elkerülhetetlennek tartja a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok rendszerének felülvizsgálatát Lázár János. Szerinte meg kell fontolni, miért nem az állam bonyolítja a támogatást a bankok helyett.

Legkésőbb szeptemberben újra foglalkoznak a csokkal, összegzik a tapasztalatokat, mert egyrészt az otthonteremtést tervezők sok esetben bürokratikusnak, nehézkesnek tartják az igénylést, másrészt a bankok nem feltétlenül a csokot ajánlják az igénylőknek, hanem inkább a saját terméküket.

Mit jelent az EU a visegrádiaknak?

A kormány alapvetően négy téma köré kívánja fókuszálni a V4-ek július 1-től induló magyar elnökségét. Szeretnék áttekinteni, mit jelent a V4-es államok számára a következő években az unió. 

A tervezett témák között szerepel még a régiók együttműködése, a lehetséges infrastrukturális beruházások, hogy a digitalizáció hogyan járulhat hozzá a gazdasági versenyképesség erősítéséhez, és hogy a globális erőtérben milyen szerepet játszhatnak ezen államok.

A magyar elnökség július 1-től 2018. június 30-ig tart. 

Makaó, Mahir, Sportkórház, Hegedűs

További bejelentések, reakciók Lázártól:

  • Sportkórház: költözik a Sportkórház, amíg nem készül el az új intézmény.
  • Osztálykirándulás határon túlra: 45 ezer magyar diák mehet a határon túli területekre osztálykirándulások keretében.
  • Habony Árpád és Demján Sándor utazása Makaóra: "Közpénzt nem költöttek az utazásra. Oda mennek, ahová akarnak."
  • NAV-vizsgálat a Mahirnál: Folyamatban lévő ügyet nem kívánt Lázár kommentálni.
  • Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó beszólása a fapados uszoda-program megakasztásáról: Lázár először megpróbálta elkerülni a válaszadást azzal, hogy nem olvasta az interjút, majd azt mondta: "ami elmarad, ami hiba, az én felelősségem, ami jó, az a miniszterelnök érdeme". Megjegyezte, hogy elsőre nem tűnik életszerűnek, amit Hegedűs mond, de majd megvizsgálja.
  • Hogy áll a Modern Városok Program? Szeptemberben minden város vezetőjét meghívja a kormány, hogy áttekintsék, hogyan állnak a fejlesztések.
  • Budapesti felüljárók lebontása: A kormány semmi ilyet nem tervez, még csak nem is beszélgettek erről.