Körvonalazódik, hogyan rövidítené a nyári szünetet a kormány

2017.06.16. 12:36

Ha el tudnak indítani egy tömeges, országos táboroztatási programot, azzal kiegészülhet a tanév – válaszolta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár az Inforádiónak arra a kérdésre, tervezik-e a nyári szünet lerövidítését, a tanév rendjének átalakítását.

Az Eduline összefoglalója szerint (az Inforádió honlapján annyi szerepel, hogy az esti Aréna vendége lesz Maruzsa) a helyettes államtitkár azt mondta, hogy „a pedagógusok ritkán lelkesek, ha előkerül az ötlet, hogy két héttel tovább tartson a tanév”, ugyanakkor a különböző kimutatások szerint a tanítási napok száma Magyarországon kifejezetten alacsony (180 nap), más OECD-országokban többet járnak  iskolába a diákok. De Maruzsának nincsenek olyan illúziói, hogy „matematikát lehet tanítani mondjuk június 28-án”.

Maruzsa Zoltán azt mondta, kompromisszumos megoldás körvonalazódik. Ha a kormány tömeges táboroztatási lehetőségeket, játékos nyári foglalkozásokat tud kínálni a diákoknak,

nem drágán, nem magánszervezésben, nem feltétlenül bentlakásos módon,

akkor ezzel kiegészülhet a tanév. „Hogy ez a tanév részeként folyna-e, az csak technikai kérdés.”

A nyári szünet az idén éppen most indul, június közepén, vagyis jelenleg két és fél hónap. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában már évek óta vizsgálják, hogyan lehetne lerövidíteni a nyári szünetet, hogy hosszabb őszi, téli és tavaszi szünetet kapjanak a gyerekek. A rövidebb nyári szünet tervéről már Palkovics László államtitkár is beszélt korábban az Indexnek.