Újra nekifut a Fidesz a megbuktatott plakáttörvénynek

2017.06.16. 09:26

Miután a Fidesz által kezdeményezett plakáttörvény kétharmados részei elbuktak, miután Áder János államfő visszaküldte a parlamentnek az elfogadott részeket, és miután Kövér László házelnök újabb nyári ülést lengetett be, nem meglepő döntés született.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az M1-nek azt mondta: felhatalmazást kapott a Fidesztől, hogy kezdeményezze a rendkívüli ülés összehívását az úgynevezett plakáttörvénnyel kapcsolatban. ennek az a célja, hogy ezt a törvényt "valamilyen módon lezárjuk".

Úgy tudjuk, a tervek szerint jövő péntekre, esetleg rá következő péntekre tervezik az ülést időpontját.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarország 2018-as költségvetéséről szóló szavazás után az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 15-én.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarország 2018-as költségvetéséről szóló szavazás után az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 15-én.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Kósa Lajos szerint érthető, hogy az államfő visszaküldte a törvényt a parlamentnek, mivel a kétharmados paragrafusokat nem szavazták meg, csak azokat, amelyekhez feles többség kell, és a feles részek "csak a hatálybaléptetésről és a paragrafusok átszámozásáról szóltak".

Mit szeretne a Fidesz?

A „burkolt párfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról” elnevezésű törvényjavaslat azt mondta volna ki, hogy

  • a törvényben leírt kampányidőszakon (vagyis a választást megelőző három hónapon) kívül jogellenesen szerzett vagyoni előnynek minősülne, ha egy párt a piaci listaáron alul vásárol plakáthelyeket;
  • politikai plakátot csak az tehet közzé, aki az árjegyzékét leadta az Állami Számvevőszéknek, és a honlapján is közzéteszi, hogy mennyiért adott el plakáthelyeket pártoknak;
  • és az Állami Számvevőszék felé a szavazás után 15 napon belül el kell számolnia a plakáthelyet eladónak azzal, hogy milyen és mennyi politikai plakátot tett ki.

Gulyás Gergely azt is kezdeményezte, hogy kampányidőszakon kívül egyáltalán ne lehessen párt- és kormányérdeket szolgáló politikai hirdetést kitenni. Ezt a kormány valószínűleg a hozzá lojális szervezetek hirdetéseivel játszhatta volna ki, és azzal, hogy politikai helyett tájékoztató jellegűnek minősítenek egyes hirdetéseket, például az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányhoz hasonlókat – kétharmad híján azonban ez a terv is elbukott.

A plakáttörvény módosítását - bár fideszes erről elsősorban csak háttérben beszélnek - a Jobbik plakátkampánya váltotta ki.