Annyira kevés az orvos, hogy nem engedik őket nyugdíjba

2017.06.19. 07:06

Annyira kevés a szakember az egészségügyben, hogy a bevezetése óta eltelt négy évben 5400 nyugdíjaskorú orvos, ápoló kapott mentességet a „munka vagy nyugdíj” szabály alól, írja a Magyar Idők. A lap szerint az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt az ágazat érdekképviselői és vezetői is szükségesnek tartanák az intézkedés felülvizsgálatát.

2013. július 1-jén lépett hatályba az a kormányhatározat, amely szerint a nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottaknak választaniuk kell a nyugdíj vagy a munka között. A szakemberhiánnyal küzdő, sok idős dolgozót foglalkoztató egészségügyet különösen érzékenyen érintette az intézkedés, ezért egyénileg kérhetnek minden dolgozónak mentességet.

Az 5400 kérelemből ötezernél többet támogatott a kormány, és alig valamivel több, mint háromszáz az elutasított továbbfoglalkoztatási igények száma. A lap úgy tudja, az orvosok között gyakorlatilag százszázalékos a továbbfoglalkoztatás.

Az 5400-as értékben egyébként vannak átfedések, a mentesség ugyanis maximum három évre szól, így azok közül, akik 2013-ban az elsők között kapták meg az engedélyt, három évvel később jelentős számban kérték azt újra.

A szakdolgozóknál gyakorlatilag okafogyottá vált az intézkedés, mert évről évre egyre nagyobb a munkaerőhiány, és a fiatalok sem választják tömegével az egészségügyet.