40 milliárdos kerettel indul az Egészséges Budapest Program

2017.06.20. 17:21

Balog Zoltán, az emberi erőforrásokért felelős miniszter kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2017-ben 40 milliárd forintos kerettel indul az Egészséges Budapest Program (EBP). Az EBP keretében Budapesten és Pest megyében költenek majd az egészségügy fejlesztésére. A cél fővárosi és megyei ellátórendszer minőségének hosszú ideje követelt javítása. Balog azt ígérte, a program eredményei már 2017 végén, 2018 elején látszani fognak a betegellátáson.

Idén összesen két tucat kórház összesen 21,7 milliárd forintot kap 192 millió és 3,7 milliárd forint közötti összegben orvostechnikai fejlesztésekre. 18,3 milliárd forintot költ az állam az építészeti bővítésekre, ezen belül 5,5 milliárd az új centrumok tervezésére.

Négy nagy egészségügyi centrumot ígérnek: az észak-pesti a Honvédkórházra épül, a dél-pesti pedig az Egyesített Szent István és Szent László Kórházra. Lesz még egy dél-budai "szuperkórház" is. Az EMMI ezt a hármat nevezte "egészsen biztos" fejlesztéseknek.

Állítólag lesz még egy negyedik, "távlati tervként" említett központ is Észak-Budán, amihez viszont Balog szerint még fejleszteni kell a közlekedést, és csak a következő kormányzati ciklusban kerülhet rá sor.

A kezelés helyett a megelőzésre szeretnének koncentrálni idén, mondta el Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, ezért húsz új szűrőbuszt is beüzemelnek majd.