Fideszes képviselő: Lázár panelbontásos terve képtelenség

05
2017.06.20. 10:23
A kormány azt tervezi, hogy visszabontja a panelházakat, és kertes házba költözteti az ott lakókat. Egy panelokkal teletűzdelt kerület, Rákospalota és Újpalota fideszes képviselője vezette le, miért nem alkalmazható Lázár János panelbontásos terve.

Pár héttel ezelőtt derült ki, hogy a kormány nagyszabású panelátalakítási terven dolgozik. Lázár János jelentette be, hogy a kormány segíteni szeretne azon a problémán, hogy a nyáron a felsőbb szinteken nagy a forróság, ezért elbontanák azokat, az ott lakókat pedig kertes házakba költöztetnék. 

Egyelőre még a helyzetelemzésnél, a célok és alapelvek megfogalmazásánál, valamint a nemzetközi példák összegyűjtésénél tart a munka. De a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozataiból annyit tudhatunk, hogy német mintákat vizsgáltak, és Hódmezővásárhelyen kezdenék a panelek visszabontását alapos egyeztetés után.

Egyelőre nem tudni, hogy a panelokkal teletűzdelt városrészek lakói mit szólnak az ötlethez. László Tamás, a XV. kerület, vagyis Rákospalota és Újpalota fideszes országgyűlési képviselője azonban meglepő keménységgel kritizálta párttársa, minisztere panelbontásos bejelentését. A 12. perctől kezdődik a paneles rész a beszélgetésben.

XVMedia 117. adás

A képviselő, aki életrajza alapján okleveles építészmérnök és magasépítési üzemmérnök, a videóblogjának legutóbbi adásában érvelt a kormány terve ellen. László, aki 2005-2010 között a Fidesz úgynevezett lakótelepen élők munkacsoportját vezette, kereken ki is mondja, hogy Lázár terve

magyar lakótelepen nem alkalmazható.

A képviselő szerint a német példák nem vethetőek össze a magyar helyzettel. A német kisvárosokban ugyanis a lakások nagy része üresen állt, nem lakott benne senki, a lakások túlnyomó része, 95 százaléka közösségi tulajdonban volt - mondta László.

A magyar lakótelepeken viszont nem üresek a lakások, ráadásul "az áruk megy felfelé, ezt a folyamatot megakasztani helytelen". László ennél is továbbment, mert szerinte - a miniszter véleményével ellentétben - a lakótelepeken nem a forróság jelenti a legfőbb problémát, hanem a parkolóhelyhiány

Újpalotán 8 ezer parkoló hiányzik, ez a legneuralgikusabb pont.

Ezután pedig a fideszes képviselő azt is elmagyarázta, hogy ha megkérdezzük a lakókat, hogy érzik magukat, akkor azt a választ kaphatjuk, hogy a saját lakásukat szeretik, a gondok ott kezdődnek, amikor kilépnek az utcára. "A szabad közterületeken a rendetlenség, a biztonság hiánya irritálja" őket, mondta László, aki ezzel persze a kerület DK-s polgármesterét kritizálta, de persze így a kormány terveit is sikerült bírálnia.

Megkerestük László Tamást, hogy megkérdezzük, jelezte-e a Miniszterelnökségen a fenntartásait. A fideszes képviselő az Indexnek azt mondta, hogy jelezte, hogy szerinte

ezt a panelbontási programot nem szerencsés generálisan kiterjeszteni az egész országra.

A Miniszterelnökségtől azt a választ kapta, hogy bevonja őt az előkészületekbe, a munka amúgy is még csak előkészítő szakaszban van. Így a részletekről László később tud majd nyilatkozni.

Borítókép: Huszti István.