Őrült meleg szélviharokkal, jéggel és felhőszakadással

2017.06.23. 06:31 Módosítva: 2017.06.23. 06:35

Meleg, de viharos idő várható pénteken, derül ki a meteorológiai szolgálat előrejelzéséből. Már a kora délelőtti óráktól – sőt, helyenként már reggel is) – lehet zivatar az ország északi részén. Ezeket viharos, 70 km/órásnál nagyobb szelek kísérhetik.

Az ország középső részén már most, a kora reggeli órákban is viharos az idő. Az Időkép.hu szerint több mint húsz, jellemzően Pest és Komárom-Esztergom megyei település térségében van zivatar, köztük Esztergom, Dorog, Budaörs, Budakeszi, Komárom és Bicske környékén.

Villámlások a kora reggeli órákban
Villámlások a kora reggeli órákban
Fotó: Forrás: Időkép.hu

Délután ismét többfelé valószínű heves zivatar az országban, elsősorban a Dél-Dunántúlon, Dél-Alföldön és a Tiszántúlon. A zivatarokkal egyidejűleg „károkozó, viharos szélre is számíthatunk, ezek 90-100 km/órásnál is erősebbek lehetnek. Többfelé várható jég és felhőszakadás, a meteorológiai szolgálat szerint 5 centisnél nagyobb jégdarabok is eshetnek.

A meteorológiai szolgálat arra is figyelmeztet: az ország északi részében ott is lehetnek 70 km/órásnál nagyobb széllökések, ahol nem lesznek zivatarok.

A szeszélyes időjárás ellenére a hőség nem enyhül. Pénteken napközben 31-36 fokon tetőzik a hőmérséklet, és még késő este is lesznek az országnak olyan részei, ahol nem süllyed a hőmérő higanyszála 28 fok alá.

A meleg és a változékony idő hétvégén is megmarad, szombaton 30-35 fok, vasárnap 27-36 fok lehet a csúcs, és főleg vasárnap várható többféle zápor, zivatar, illetve viharossá erősödő szél.