Gulyás Gergely megmutatta a Fidesz–MSZP-alku bizonyítékát

2017.06.26. 15:54

Durva, személyeskedő megjegyzésektől sem mentes jogászkodás és vádaskodás zajlott múlt pénteken a parlamentben a plakáttörvényes szavazás előtt. Az MSZP azzal vádolta a fideszes Gulyás Gergelyt, hogy „aljas” módon szocialista módosítónak tekintett egy ártatlan e-mailt, amit példátlan és minden szabállyal ellentétes esetnek tartanak a szocialisták. 

A törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége ugyanis megszavazta az ülésén az MSZP-nek tulajdonított módosító javaslatokat is. Holott az MSZP-s Bárándy Gergely jelezte, hogy ők nem nyújtottak be javaslatot hivatalosan. Elmondása szerint csak a korábbi, ötpárti egyeztetésre küldte Tóth Bertalan frakcióvezető az MSZP koncepcióját, majd ezután lépett ugye közbe Botka László, és megakadályozta, hogy az MSZP bármilyen módon együttműködjön a Fidesszel.

Az MSZP-s Mesterházy Attila pénteken az ATV Egyenes Beszéd című műsorában ahhoz hasonlította az akciót, amikor valakinek a nevét aláhamisítják egy dokumentumra. 

Gulyás Gergelyre azt a G betűs fordulatot használnám, amit Simicska vezetett be Orbánra.

Gulyás Gergely ezen húzhatta fel magát, és hétfőn nyilvánosságra hozta a bizonyítékot, mi alapján járt el pénteken. Elküldte ugyanis az Atv.hu-nak azt az MSZP-s módosítót, amelyet az ötpárti egyeztetés után kapott Tóth Bertalantól hivatalos dokumentumként. Gulyás így fogalmazott a javaslatról:

az ötpárti egyeztetést KÖVETŐEN (a kevésbé okos szocialisták kedvéért: UTÁN) az MSZP frakcióvezetője – aki a törvényalkotási bizottság tagja – e-mailben „új verzióként” ötpárti után tárgymegjelöléssel küldte el e-mailben nekem, mint a bizottság elnökének.

A szocialista frakcióvezetés tehát már biztosra vette, hogy ezt a javaslatot közösen megszavazzák a Fidesszel, de másnap közbelépett Botka László. Ám ezt az indítványt szerinte senki nem vonta vissza.

Vagyis az eddigiek alapján Gulyás nem tehetett mást, mint hogy hivatalosan napirendre tűzi a szocialista javaslatot. Más kérdés, hogy a Fidesz ezután leleplezte, kinek is az érdeke ez a javaslat – hiszen a fideszes többség megszavazta, míg a szocialisták ekkor már kivonultak. 

Az MSZP korábban jelezte, hogy nincs módosítója

Az MSZP azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy ők már egy nappal a törvényalkotási bizottság ülése és a plakáttörvény megszavazása előtt, tehát csütörtökön (két nappal Botka közbelépése után) levelet küldtek Gulyásnak – ezt aznap az MTI OS-ben is kiadták – amelyben közölték: nem nyújtottak be módosítási szándékot.

A levélben Bárándy Gergely, a bizottság MSZP-s alelnöke azt írta: "tisztelt Elnök Úr! Nyomatékosan felhívom a figyelmét, hogy a Törvényalkotási bizottság MSZP Képviselőcsoportjához tartozó tagjai a bizottság 2017. június 23-i ülésének napirendjén szereplő javaslathoz módosítási szándék megfogalmazására irányuló kezdeményezést nem nyújtottak be."

Bárándy szerint eddig minden módosítási szándékot következetes módon tőle, mint a bizottság alelnökétől származó meghatalmazás alapján közvetlenül a bizottság titkárságának elektronikus levélcímére küldött meg az MSZP szakértője. Ezúttal viszont nem ez történt. Bárándy szerint a Gulyásnak küldött e-mail "szakmai tervezet volt, melynek a bizottság eljárásához semmi köze nincs".

Arra ugyanakkor továbbra sincs magyarázat a szocialisták részéről, hogy miért e-maileztek el pár nappal korábban egy olyan módosítónak látszó tervezetet, amelyet később a Fidesz simán, önként megszavazott.