Orbán, Kövér és Áder is ott volt Jókai Anna búcsúztatásán

2017.06.26. 11:00

Jókai Anna időtálló életművet hagyott hátra, amellyel a magyar irodalomtörténet része lett – erről beszélt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Tarlós István főpolgármester is a Kossuth-nagydíjas író, a nemzet művésze búcsúztatásán hétfőn a budapesti Magyar Szentek Tempolában. Az eseményen Orbán Viktor kormányfő, Áder János államfő és Kövér László házelnök is jelen volt. 

Balog Zoltán eszerint Jókai Anna akár politikus is lehetett volna, nőként is válhatott volna belőle államférfi. Az a féltés, az az aktuális jelenlét ugyanis, amellyel a közélet, a világpolitika minden rezdülését követte, homo politicusszá tette Jókai Annát – mondta. Szerinte Jókai Anna ezért tudott beleszólni a közéletbe, beszédeket tartani, előlépni vagy visszahúzódni; erejét az a szilárd meggyőződés adta, hogy amit mond, amit ír, az rábízatott, azt „a legmagasabb létezőtől kapta”.

Balog Zoltán szerint utókor feladata, hogy ne engedje elhallgattatni Jókai Annát, aki immár része lett a 20-21. század irodalomtörténetének.

Tarlós István búcsúbeszédében felidézte, hogy évtizedes barátság kötötte össze a Budapest díszpolgára címmel is kitüntetett alkotóval. A főpolgármester szerint Jókai Anna életműve igazi erkölcsi minta; munkáiban mindig a jóra igyekezett felhívni a figyelmet.

Jókai Anna magyar író volt, a miénk és minden olyan emberé, aki hisz a társadalom, a közösség összetartó erejében

– hangsúlyozta Tarlós.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport