Hallgattak az autósok Tarlósra: alig fizetik be a kiszabott büntetéseket

2017.06.27. 08:09

Tarlós István főpolgármester három hónappal ezelőtt arra buzdította, hogy ne fizessék be az önkormányzatok kamerafelvételei alapján kiszabott büntetéseket. 

A 24.hu szerint a fővárosban az elmúlt hónapokban zuhanni kezdett a fizetési hajlandóság, és maguk az önkormányzatok is ok-okozati összefüggést látnak Tarlós bejelentése és e között.

Tarlós azután szólt be a közteresekre márciusban, hogy az óbudai Szépvölgyi út kereszteződésében elhelyezett kamera alapján a feleségét 50 ezer forintra büntették. Tarlós hadjárata sikerrel zárult, leállíttatta a III. kerület térfigyelő rendszerét, ugyanis később Pintér Sándor is a főpolgármester pártjára állt. 

A lap több önkormányzatot (hét kerületben van kamerarendszer) is megkérdezett, hogy változott az autósok fizetési hajlandósága. A belvárosi önkormányzat részletes adatokat is közölt: "az elmúlt hónapokban megjelent hírek leginkább a gépkocsivezetők jogkövető magatartására voltak negatív hatással.

A bírságok befizetési hajlandósága csökkent, míg 2017 márciusában, és azt megelőzően még 50-55 százalékos arányban fizették meg a kiszabott bírságokat, addig áprilisban ez a szám 42 százalékra, májusban pedig 23 százalékra csökkent. 

Az önkormányzt szerint a gépkocsivezetők láthatóan figyelmen kívül hagyják a behajtási tilalomra, kötelező haladási irányra vonatkozó szabályokat, mivel a térfigyelő kamerák alapján „nem büntetheti a gépkocsivezetőket a közterület-felügyelet”.

A 24.hu kérdésére a VIII. és a XIII. kerületi önkormányzat arról számolt be, hogy Pintér Sándor ajánlása szerint az összes olyan esetben, amikor kizárólag kamerán rögzítik a szabálytalanságot, és nincs mód az értesítést hagyni a gépjármű szélvédőjén, a rendőrségnél kezdeményezik a közigazgatási eljárás lefolytatását.