Kormányellenes facebookozókat elemzett ki Orbán exállamtitkára

000 GG1UP
2017.06.27. 11:41

Sztrájkoló lengyel egészségügyi dolgozók facebookos hálózatát segített felderíteni a lengyel kormánynak Szócska Miklós, volt magyar egészségügyi államtitkár, írta a Wprost lengyel lap.

A lengyel tiltakozások tavaly júliusban indultak, egy gyerekkórház nővérei kezdtek néhány napos akcióba. Konstanty Radziwiłł egészségügyi miniszter először nem akart velük szóba állni, mondván, nem ő az illetékes fél egy tárgyaláshoz, ugyanakkor azzal támadta a nővéreket, hogy az egész akciójuk csak a pénzről szól, és nem etikus. 

Aztán a kormányfő, Beata Szydlo igyekezett nyugtatni a kedélyeket. És eközben – írja a Wprost – segítséget kért Orbán volt államtitkárától. Szócska Miklós 2010 és 2014 között volt hivatalban, majd a magyar kormány jelöltjeként indult a WHO, az ENSZ egészségügyi szervezetének vezetői posztjáért, sikertelenül.

Az expolitikus jelenleg a Semmelweis Egyetem Digitális Egészségtudományi Intézetének igazgatója, így a munkája része az egészségügyi adatelemzés is. Ezzel segített a lengyeleknek is, más kérdés, hogy az egészségügyhöz mint szakmához mennyi köze van annak, amit végül csinált.

Szócska ugyanis a tiltakozók hálózatáról készített nevekkel, pontokkal, nyilakkal teli grafikonokat. Kapcsolódásokat, interakciókat jelenített meg a szereplők között, kiemelve a legaktívabb nővéreket és a legvirálisabb posztokat. Mindezeket az egészségügyisek által létrehozott és működtetett zárt csoportban is kielemezte.

A lap megszólaltatta az elemzés szerint egyik legaktívabb ápolót, Katarzyna Siudakot. „Nem hiszem el. Ez megfigyelés – háborgott a lapnak. – Hogy tudott megvizsgálni egy zárt csoportot? Látom a barátaim nevét, ott vannak a hozzászólásaim azoknál a posztoknál, amik egy varsói út szervezéséről szóltak. Ezt elemezte a minisztérium? Milyen okból?”

A lengyel lapnak Magyarországon az Index segített. Felkérésükre lapunk kérdezte meg Szócska Miklóst az ügyről. Ő azt mondta: nem volt sem hivatalos felkérés, sem szerződés, „csak szakmai, kollegiális beszélgetések folytak az adatbányászat lehetőségeiről az egészségügyben Kristof Landa államtitkárral és szakértőivel”.

Szócska Miklós azt mondta, Landával a krakkói Jagelló Egyetem Népegészségügyi Iskolájának 25 éves évfordulóján találkoztak. Ott beszélgettek az egészségügyi rendszer fenntarthatóságáról, a teljesítményfinanszírozásról és az adatbányászatban rejlő lehetőségekről is. Ezen a kollegiális beszélgetésen hangzott el, hogy aktuális egészségpolitikai történések esetén jobban meg lehet érteni a társadalmi folyamatokat a közösségi média elemzésével. 2014-ben például az oltásellenes mozgalom facebookos aktivitását vizsgálták, de az adatbányászat alkalmas például a kórházi betegmegelégedettség feltérképezésére is.

Szócska Miklós felajánlotta, hogy szívesen elemeznének egy aktuális lengyel egészségpolitikai folyamatot, és ennek kapcsán került szóba a sztrájkoló ápolónők facebookos tevékenységének vizsgálata. Az adatok alapján, melyeket a lengyel fél adott át, néhány gráf készült. Szócska szerint a hiányos alapinformációk miatt ezeknek semmilyen valódi elemzői értéke nem volt. A gráfokat elküldte a partnereknek, ám ők nem mutattak irántuk semmilyen érdeklődést. A folyamatok további elemzéséhez szükség lett volna lengyelül tudó szakértőkre, de mivel ilyenek nem voltak, a vizsgálatot nem folytatták, mondta.

Szócska Miklós később részt vett egy teljesítményfinanszírozásról és a strukturális reformokról szóló fórumon lengyel minisztériumi szakértőkkel, amelyen a fenti elemzés nem volt napirenden, és az együttműködés nem folytatódott. Szócska Miklós azt mondta: ezért a munkáért pénzt nem kapott, és saját költségen repült Varsóba.

(Borítókép: Egészségügyi dolgozók demonstrációja Varsóban 2016. szeptember 24-én. Fotó: Wojtek RAdwanski / AFP)