Nagyon be akarták már záratni az Auróra kocsmáit

Image uploaded from iOS (4)
2017.06.29. 13:43
  • Nem az Aurórát záratta be az önkormányzat, hanem az ott működő két kocsmát.
  • Az Auróra, ami valójában egy civil szervezeteknek otthont adó épület, tovább működhet.
  • Csakhogy a büfék bezárása komoly érvágás az Aurórának, a civil ház fenntartásához szükséges pénz jelentős részét ugyanis a vendéglátásból biztosították.
  • Az nem igaz, hogy az Auróra két vendéglátóhelye engedély nélkül működött volna, ahogy az sem, hogy bármi gond lett volna a működésükkel.
  • Ennek ellenére voltak előjelei annak, hogy a hatóságok el akarják lehetetleníteni a helyet. 

Váratlanul bezárták a budapesti Aurórát – terjedt el futótűzként a hír szerdán a sajtóban és a közösségi médiában, pedig ez csak részben igaz. A VIII. kerületi Auróra utcában működő Auróra nevű hely ugyanis alapvetően egy olyan épület, amely civil szervezeteknek és a hozzájuk köthető eseményeknek biztosít otthont, teret. Ez azt jelenti, hogy a nagyjából 600 négyzetméteres területből 70 négyzetmétert tesznek ki a vendéglátó egységek, amit a közérthetőség miatt nevezzünk ezúttal büféknek. Ezeket záratták be, de magát az Aurórát nem. 

Az Auróra nagyobb részében civil szervezetek irodái, valamint termek vannak. Az épület első emeletén összesen hat iroda van, ezekben tíz civil szervezet dolgozik, köztük a Roma Sajtóközpont, a Szivárvány Misszió, az Utcáról Lakásba Egyesület és természetesen a Marom Egyesület is. Utóbbi a fenntartója az Aurórának, az épületet egy külföldi magánszemélytől bérlik. Attól nem kell tartaniuk, hogy kirakják őket az utcára, ugyanis tíz évre kötötték a szerződést, és ez már a negyedik év, hogy bérlők. Az épület földszintjén van egy büfé, valamint két másik helyiség, az egyik egy nagyterem, amit szintén civil szervezetek használhatnak ingyen vagy rendkívül jutányos áron. És van egy kisebb terem, ami zsinagógaként működik. Ezenkívül a pincében kulturális, zenei programok szoktak lenni.  

A földszinten található büfét Kioszknak nevezik, ez az Auróra egyik vendéglátó egysége, amit szerdán azonnali hatállyal bezárattak. A másik az Auróra Kert, ami az épületen kívül van és csak nyáron üzemel. Mindegyik egységnek rendben voltak a papírja, minden szükséges engedélyük megvolt. 

Ennek ellenére szerdán mindkettőt bezáratták.

A Kioszkot és a Kertet is a Marom Klub Kft. üzemelteti. Ez a cég 2014-ben alakult, Bolgár Botond az ügyvezetője. Tulajdonosa pedig a Marom Klub Egyesület, amelynek a vezetője Schönberger Ádám. Ő ismert név a klubéletben, egyebek mellett a Bánkitó Fesztivál szervezője, nemrég közöltünk vele hosszabb interjút.

A Marom Klub Egyesület azért alapította meg a Marom Klub Kft.-t, hogy ne csak pályázatokból tartsa fent magát és segítsen a civil szervezeteknek, hanem piaci bevételei is legyenek. Ha az évi több tízmillió forintos forgalmat bonyolító cégnek nyeresége van, az mind az egyesületé. De nem igazán van nyeresége, mert majdnem minden bevételt visszaforgatnak az Aurórába, azaz végső soron a civilekre költik, hogy minél jobb infrastruktúrát biztosítsanak nekik – ezt állítja Schönberger.

Az Auróra Kert és az Auróra Kioszk bezáratása miatt tehát az Auróra mint civil ház a fő bevételi forrásaitól esik el.

Az Aurórát fenntartó egyesület emellett persze pályázik is pályázati pénzekre, nem is sikertelenül. Idén Soros György alapítványánál is pályáztak, onnan legutóbb egyébként három éve kaptak pénzt, tavaly és tavalyelőtt nem. 

Az Aurórának pénzt termelő büféket más-más indokkal, de egyszerre záratták be szerdán. A bezáratás körülményei és előzményei az igazán érdekesek. Az épületen belül található Kioszkot egy 1999-es törvényre hivatkozva záratta be az önkormányzat. Eszerint ha az üzlet működésével összefüggésben büntetőjogi eljárás van folyamatban, akkor a hely azonnali bezáratására jogosult a jegyző.

Bár nincs leírva, de az önkormányzat egy nemrég az Aurórában lezajlott rendőrségi razziára utal, ami egy szombati nap, június 12-én volt. Ekkor – állítólag spontán lakossági bejelentés miatt – vonultak ki a rendőrök a helyre, bár erősen kérdéses, hogy valóban spontán akcióról volt-e szó: mintegy 30 rendőr, katasztrófavédelmisek, sőt az önkormányzat emberei is a helyszínen voltak, nagyon úgy tűnt, hogy tervezett, összehangolt akció volt. 

A rendőrség közleménye szerint „tizenöt olyan személyt állítottak elő, akiket a nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki. A fogyasztók ruházatának átvizsgálásakor a rendőrök kábítószergyanús növényi anyagokat, tablettákat találtak, amelyeket lefoglaltak.” A saját videofelvételük ugyanakkor nem egészen két gramm füvet mutat be, és ilyen, elenyésző mennyiségű drogról számolt be az Auróra is. Mindenesetre az Aurórát üzemeltetők nincsenek a gyanúsítottak között. Ráadásul sem az Aurórát, sem az azt működtető Marom Klub Egyesületet nem tájékoztatták arról, hogy bármely hozzájuk tartozó társaság vagy személy ellen büntetőjogi eljárás lenne folyamatban.

Molnár Gábor rendőrkapitány a 444 tudósítása szerint egy csütörtöki lakossági fórumon a razziával kapcsolatban azt mondta: a rendőrök nem politikai megrendelésre, hanem lakossági panaszra mentek ki az Aurórába. Szerinte nekik kötelességük reagálni, ha kábítószerhasználatról kapnak jelzést. Ugyanezen a fórumon Sára Botond alpolgármester arról beszélt, hogy sima hatósági ügyről van szó, egyszerűen a jegyző bezárta a szabálytalanul működő Aurórát. 

Schönberger Ádám az Indexnek azt mondta: egyelőre ügyvéddel konzultálnak arról, hogy mit lehet ebben az ügyben tenni. Régóta benne van a klubéletben, de korábban nem is hallott arról, hogy ilyen indokkal bezárnak egy helyet. Már csak azért sem, mert ezzel könnyen vissza is lehet élni. A droghasználati statisztikák alapján bármelyik budapesti szórakozóhelyen hasonló arányban sikerült volna fogyasztót találni és erre hivatkozva bezáratni a helyet. Összehasonlításképpen: az Aurórában a razzia idején mintegy 120 ember volt, ezek közül tizenötöt állítottak elő a rendőrök. 

A hivatkozott jogszabály alapján addig lehet zárva a Kioszk, amíg a nyomozás tart, de legfeljebb egy évig. 

Egyidejűleg ugyan, de az Auróra Kertet teljesen más indokkal záratták be, igaz, az sem volt előzmények nélküli. A Kertnek helyet adó terület építési telekként van nyilvántartva, ahol teljesen törvényesen és szabályosan üzemelt a büfé. Ahogy tavaly nyáron, úgy a Marom Klub Kft. idén is kért és kapott működési engedélyt az ideiglenes, azaz a szezonális hasznosításra. Csakhogy míg tavaly fennakadás nélkül megkapták az engedélyt, idén sokáig tartott ez a hercehurca, és úgy tűnt, az önkormányzat nem nagyon akarja megadni azt. Áprilistól a cég ügyvezetője 16-szor volt bent egyeztetésen az önkormányzatnál. Volt helyszíni szemle, ha pedig hiánypótlást kért az önkormányzat, azt az aurórások teljesítették. 

Nem a könnyített ügymenet volt, hogy finoman fogalmazzak

– mondta az egyeztetésekről Schönberger. (Az egyeztetéseket egyébként nem ő, hanem a cég ügyvezetője, Bolgár Botond bonyolította.) Az Auróra sok pénzt áldozott arra, hogy minden kérésnek és előírásnak megfeleljen, így végül az önkormányzat nem nagyon tehetett mást, június 9-én megadta az engedélyt.

Az Auróra Kert pedig csak azután nyílt meg, hogy a működési engedélyt megkapta.

Tíz nappal később azonban váratlan fordulat történt, amiről az Auróra vezetése nem tudott, őket ugyanis akkor még erről sem hivatalosan, sem informálisan senki nem tájékoztatta. A kerület főépítésze, Iványi Gyöngyvér június 19-én visszavonta a településképi határozatot. Erről a döntéséről az Auróra Kert üzemeltetőjét június 28-án, azaz majdnem tíz nappal később értesítették. Akkor, amikor a helyet azonnal be is záratták, a főépítész határozatára hivatkozva. A főépítész azért vonta vissza a korábbi határozatát, mert a Kertben található épületek alapterülete meghaladja a 20 négyzetmétert.

Ez valóban így van: az egyik épület 20,1 négyzetméter, a másik pedig 26 négyzetméter. Az viszont érthetetlen, hogy ha az engedély kiadását egy hosszú, elhúzódó egyeztetés előzte meg, és az önkormányzat emberei a helyszínt is bejárták, akkor mégis miért éppen most derült ki, hogy ez probléma?

Ráadásul az eredeti engedélyben sincs feltüntetve, hogy létezik egy 20 négyzetméteres limit, és erről szó sem volt a két hónapos egyeztetés alatt sem, ami Schönberger szerint elég fura. Az egyesület vezetője nem érti, hogy ha a nagy hercehurcában nem, akkor miért pont most találták meg ezt a szabályt, és erről miért nem előzőleg értesítették őket, hanem csak a bezáráskor. Ennek azért is van jelentősége, mert a döntés ellen ugyan lehet fellebbezni, de ettől függetlenül azonnal végre kell azt hajtani. Az Auróra mindenesetre fellebbezni fog. 

Schönberger egyébként az Indexnek adott korábbi interjújában ezt mondta az Auróráról: „Az Auróra közösségi hely, mind együtt igazgatjuk, nincs hierarchia: addig fog működni, ameddig van elég ember, akit ez izgat, aki elkötelezett, és amíg van rá kereslet – már ha eltekintünk attól az ezer indoktól, amiért bármikor bezárhatnák. Iszonyatosan béna dolog, hogy az állam vagy a város nem támogatja az ilyen nonprofit, nemcsak üzleti, de kulturális vállalkozásokat.”