Meglepő helycserék 2018-ban a Fidesz–KDNP képviselőjelöltjeinél

D  YT20170221004
2017.06.29. 06:45 Módosítva: 2017.06.29. 06:48

Összeállítást közölt a Heti Válasz arról, milyen változások várhatók a Fidesz választókerületi elnöki posztjain, ki lehet a következő ciklusban képviselőjelölt, és ki nem. Egyelőre a 106 helyből csak 9-ben látszik változás.

  • Mengyi Roland, azaz Voldemort nagyúr biztosan nem indul. Áprilisban bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérletével és befolyással üzérkedéssel vádolta meg az ügyészség. A Fidesznek még ezután is két hónapra volt szüksége ahhoz, hogy leváltsa Mengyit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választókerületi elnöki posztról. Helyette Koncz Ferenc szerencsi polgármester indulhat egyéniben.
  • Simonka György újra indulhat Békés megyében annak ellenére, hogy egyik korábbi cégtársát februárban tartóztatták le és hallgatták ki költségvetési csalás gyanújával.
  • Farkas Flórián minden bizonnyal 2018-ban is rákerül a Fidesz listájára, miután a Lungo Drom ismét választási szövetséget kötött a Fidesszel. A miniszterelnöki megbízottat nem gyanúsították meg semmivel, de a Központi Nyomozó Főügyészség egy sor hozzá kötődő ügyben nyomoz. Farkas volt 2011–2014 között az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, amikor komoly pénzek tűntek el a semmibe a romák munkához jutását támogató Híd a munka világába programból.
  • Bencsik János Tatabányán megkerülhetetlen, így jövőre is indulhat, pedig 300 ezer forint büntetést kellett fizetnie a frakciónak amiatt, hogy nyíltan ellenezte a trafiktörvényt.
  • Tiffán Zsolt, a híres villányi borász valószínűleg nem lesz képviselő jövőre. Ő a Facebookon kelt ki két éve a helyi állapotok ellen, „Viktor, vedd már észre, ezek maffiózók!” felkiáltással. Helyette a fideszes regionális igazgató Bánki Erik embere, Nagy Csaba indulhat.
  • Fónagy János a XII. kerületben nem indul újra, mivel még a 2015 előtti Fidesz-elnökség úgy határozott: 70 éven felüliek nem indulhatnak egyéniben. Fónagy helyén Gulyás Gergely áll csatasorba.
  • Harrach Péter szintén 70 éves lesz, a KDNP-s politikus így egyéniben biztos nem indul a szobi körzetben. Őt Rétvári Bence váltja. Harrach Péter valószínűleg listáról fog bejutni a parlamentbe.
  • Papcsák Ferenc sem indul egyéniben, mert a politikus a MNB-s megbízatását részesíti előnyben. Helyette Jelen Tamás, volt XI. kerületi fideszes alpolgármestert indítja a Fidesz.
  • Firtl Mátyás Sopronban saját kérésére nem folytatja országgyűlési képviselői karrierjét. Utódjáról nincs döntés.
  • Kocsis Máté józsefvárosi polgármester lesz az egyéni képviselőjelt a VIII.-IX. kerület részeit lefedő választókerületben, a Heti Válasz szerint azon egyszerű oknál fogva, hogy ő az esélyesebb Vas Imre helyett.   

Részletes háttér Stumpf András írásában a Heti Válaszban.