Orbán kiáll Törökország mellett, mert a barátok mellett ki kell tartani

2017.06.30. 09:35

Magyarország kitart a barátai mellett, és Törökország oldalán áll – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a magyar–török üzleti fórum megnyitóján, pénteken Ankarában.

A kormányfő beszédében kiemelte: Magyarország kiállása Törökország mellett nem egyszeri eset, az ország kitart a barátai mellett, még „ha kényelmetlen” is. Úgy vélte, a török üzletembereknek érdemes Magyarországra figyelniük, hiszen ez Európa legbiztonságosabb országa, alacsonyak az adók, és az EU tagjaként egy 500 milliós piac része.

Binali Yildirim török miniszterelnök felidézte: tavaly nyáron aljas puccskísérlet történt Törökországban, és akkor kiderült, kik a valódi barátaik. Az egyik Magyarország, amely határozottan kiállt a török nemzet mellett, és elítélte a puccskísérletet.

Orbán Viktor és a magyar kormány ezután részt vett a felső szintű török–magyar stratégiai együttműködési tanács ülésén, a közös „kormányülésen”. A tanácskozást harmadik alkalommal tartottk meg. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesen, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszteren, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszteren, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszteren, Fazekas Sándor földművelésügyi, Simicskó István honvédelmi, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszteren kívül Kontrát Károly belügyi államtitkár és egy 72 tagú üzleti delegáció is részt vett a törökországi programokon.

A kormányfő az ülést követő sajtótájékoztatón a török uniós csatlakozási tárgyalások ügyét firtató kérdésre válaszolva azt mondta: ha elkezdünk egy tárgyalást, azt tisztességesen végig kell vinni. Magyarország nem támogat semmilyen felfüggesztést, megszakítást, álláspontja szerint nagy történelmi megállapodást kell kötni Törökországgal - hangsúlyozta.

Orbán Viktor török kollégájával, Binali Yildirimmel is folytatott külön tárgyalást. A magyar kormányfőt fogadja Recep Tayyip Erdoğan török köztársasági elnök és Ismail Kahraman parlamenti elnök is.