Újabb plakátkampányt indított a Jobbik

2017.07.01. 15:27

A Jobbik szombaton mutatta be azt az új plakátkampányát, amely megválasztásuk esetére vonatkozó kormányzási alappilléreiket mutatja be, írja az MTI. Jakab Péter, az ellenzéki párt szóvivője a bemutatót követően az MTI-nek azt mondta, a Jobbik plakátjain az lesz látható, hogy "magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel" kormányoznának.

19488595 10155277906441405 2669904165305791327 o.png
Fotó: Jobbik Magyarországért Mozgalom / Facebook

Jakab a sajtótájékoztatón megismételte Vona szavait Áderrel kapcsolatban, akinek nem voltak alkotmányos kifogásai azzal kapcsolatban, hogy a sarkalatos törvénnyel szabályozható pártfinanszírozást, pártgazdálkodást is érintő törvénymódosítást végül egy felestörvénnyel nyomták át a parlamenten. Jakab szerint egyértelművé vált, hogy Áder nem az ország, hanem Orbán Viktor köztársasági elnöke.

A Jobbik szóvivője közölte, 2050-2065 óriásplakátot, valamint további több száz kisebb hirdetést helyeznek ki országszerte a szabadon maradó helyeken, amelyek összköltsége a végső plakáthelyszínek után derül ki. Jakab Péter emlékeztetett, a pártfinanszírozási törvény módosítása miatt mostani plakátjaik július 15-ig maradhatnak kint, írja az MTI.

A lex csicskának is nevezett plakáttörvényről többször is szavazott a parlament. A fideszes módosítás lényege az volt, hogy kampányidőszakon kívül betiltották volna a politikai plakátokat a köztereken, ám ehhez nem volt meg a szükséges kétharmados többség. A Fidesz nem is titkolt célja volt annak megakadályozása, hogy a Jobbik ezernyi plakáttal árassza el az országot Simicska Lajos mahires tábláin. 

A Fidesz úgy döntött, kikerüli a kétharmadot a plakáttörvényes módosítások elfogadásánál, és bevetett egy trükköt. A településkép védelméről szóló törvény módosításába zsúfolták a plakáttal kapcsolatos módosításokat, már az előterjesztés címe is megváltozott, és ezt feles többséggel szavazták meg.

A Jobbik és a Párbeszéd rögtön jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, az MSZP pedig úgy döntött, alá fogja írni az íveket, hogy az alkotmánybírók elé kerüljön a törvény. Ehhez a parlamenti képviselők negyede, 50 aláírás kell. Vona Gábor Jobbik-elnök azt is belengette, hogy megfosztási eljárást kezdeményeznek Áder János államfő ellen, ugyanis szerinte alkotmánysértést követ el, ha aláírja a törvényt.

Két napja írtuk meg, hogy a tavaszi jobbikos plakátkampányt lebonyolító Mahir Cityposter szervezte a Fidesz plakátkampányát a 2010-es választások idején, ráadásul a 24.hu szerint Simicska Lajos cége a Fidesznek jóval alacsonyabb áron adta a plakáthelyeket, mint a Jobbiknak. Orbán Viktor Brüsszelben az alkotmányosság szempontjából kérdéses törvénymódosítás után arra a kérdésre, hogy a Jobbikhoz hasonlóan a Fidesz is kapott-e kedvezményeket, azt mondta: "Büszkék vagyunk arra, hogy a mi gazdálkodásunk mindig is transzparens volt és jogilag hibátlan".