A kormány tanulmánya szerint rossz a közép- és felsőoktatás helyzete

2017.07.03. 15:31

A Hvg.hu elemezte ki az Emmi oktatási államtitkárságának Fokozatváltás a felsőoktatásban című szakmai stratégiáját, amit decemberben, a hozzá tartozó cselekvési tervet pedig két hete hagyott jóvá a kormány. A cikk szerint az anyag megállapításai nagyjából úgy foglalhatók össze, hogy a bolognai átállás súlyos károkat okozott az oktatásban, ráadásul épp a gazdaság számára fontos szakok esetében főleg. "A tanári kar elöregedett, a diákság nem kellően felkészült, az eszközpark elavult" - írják az Emmi dokumentuma alapján.

Az anyag megállapítja, hogy a a végzetteket alkalmazó cégektől folyamatosan kritikák érkeznek a képzések tartalmával és minőségével kapcsolatban. De azt is, hogy a diákanyaggal is komoly problémák vannak, főleg a műszaki, természettudományos, matematikai és informatikai képzéseknél. Itt az a gond, hogy kevesen jelentkeznek, emiatt a bejutási pontszám is alacsony, nincs igazi verseny a bekerülésnél.

az így kialakult diákösszetétel pedig rossz hatással van az egyetemi oktatás hatékonyságára, és a tehetséges tanulók tanulmányaira is

– idézi a Hvg.hu az Emmi-anyagot. Ezért felmerül a felvételi szigorítása is. De az elemzés ennél is tovább megy. Azt állítják ugyanis, hogy a fentebb kiemelt területeken végzettek mennyisége és tudása, vagyis annak hiánya "már-már a gazdaság stabilitását, illetve a továbbfejlődés lehetőségét veszélyezteti.”

De a természettudományos képzéseknél is probléma van, nincs elég jelentkező, ráadásul a legtehetségesebb diákok sokszor a külföldi egyetemi képzéseket választják. Emellett megállapítják azt is, hogy maga a természettudományos oktatás színvonala is romlott. "A bolognai rendszerre való átállás átgondolatlanul, hirtelen történt, sok szakon csökkent az alapozó tárgyak oktatásának minősége, miközben túl sok ismeretanyag zsúfolódott a 3 éves képzésbe" - idézi a cikk.

A sokat emlegetett egészségtudományi képzéseken (például ápoló) is növelni kellene valahogy a jelentkezéseket, mert a területen nagy az elvándorlás, és ezzel párhuzamosan a munkaerőhiány.

"A dokumentum egyébként már bevezetőjében kiemeli, hogy a mostani 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban lehívható fejlesztési források az utolsó esélyt jelentik Magyarországnak a versenyképes hazai felsőoktatás létrehozására" - áll a Hvg.hu cikkében, részletesebben itt tudja elolvasni.