Az MSZP támogatja a Jobbikot az Áder elleni megfosztási eljárásban

2017.07.03. 19:54

Megfosztási eljárást kezdeményezett Vona Gábor Áder János államfő ellen, miután Áder aláírta a plakáttörvényt. A Jobbiknak az eljárás megindításához szocialista aláírások is kellenek, ezért fel is tették Molnár Gyulának, az MSZP elnökének a releváns kérdést, miután Molnár elmondta a véleményét Orbán és az egyiptomi elnök találkozójáról: támogatják-e Vona kezdeményezését.

Az MTI beszámolója szerint Molnár Gyula bejelentette, hogy Botka Lászlóval, az MSZP miniszterelnök-jelöltjével együtt arra kéri a párt frakcióját, hogy az MSZP képviselői támogassák a megfosztási eljárást.

Egyetértett azzal, hogy Áder János méltatlanná vált posztja betöltésére, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a Jobbik a megfosztási eljárást csak akkor kezdeményezte, amikor saját politikai érdekei sérültek. A Jobbik Simicska Lajost védi ezzel az aláírással, mi pedig a civileket védjük, a Közép-Európai Egyetemet védjük és a magyar embereket védjük - jelentette ki a pártelnök.

A Jobbik egy rendszerváltás óta nem látott eszközzel, az úgynevezett megfosztási eljárással mozdítaná el tisztségéből az államfőt. Vona bejelentése több okból is meglepő: egyrészt nem szokványos, hogy egy párt az államfőt támadja ilyen durva eszközzel, másrészt a megfosztási eljárást úgy lengette be Vona, hogy a megvalósítás esélye szinte nulla százalék. 

A Jobbik a megfosztási eljárás kezdeményezését ahhoz kötötte, hogy Áder aláírja-e a plakáttörvényt. Mi is írtunk arról, hogy kérdéses a törvény alkotmányossága, hiszen kétharmados szabályokat érintő kérdést feles többséggel fogadott el az Országgyűlés, ami az alkotmányellenesség tankönyvi esete. Molnár szavai szerint az MSZP támogatni fogja a Jobbik kezdeményezését.

A lex csicskának is nevezett plakáttörvényről többször is szavazott a parlament. A fideszes módosítás lényege az volt, hogy kampányidőszakon kívül betiltották volna a politikai plakátokat a köztereken, ám ehhez nem volt meg a szükséges kétharmados többség. A Fidesz nem is titkolt célja volt annak megakadályozása, hogy a Jobbik ezernyi plakáttal árassza el az országot Simicska Lajos mahires tábláin.

A Fidesz úgy döntött, kikerüli a kétharmadot a plakáttörvényes módosítások elfogadásánál, és bevetett egy trükköt. A településkép védelméről szóló törvény módosításába zsúfolták a plakáttal kapcsolatos módosításokat, már az előterjesztés címe is megváltozott, és ezt feles többséggel szavazták meg. A Jobbik és a Párbeszéd rögtön jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, az MSZP pedig úgy döntött, alá fogja írni az íveket, hogy az alkotmánybírók elé kerüljön a törvény. Ehhez a parlamenti képviselők negyede, 50 aláírás kell.