Orbán szerint jöhet a projekthullám Magyarország és Egyiptom között

2017.07.03. 18:44

Áttörést sürgetett a magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatokban Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Magyar Nemzeti Kereskedőház által Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök budapesti látogatása alkalmából szervezett Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórumon, írja az MTI.

Most már a harmadik üzleti fórumunkat tartjuk, és (...) eddig komoly, nagy áttörést a két ország gazdasági kapcsolatában nem sikerült elérnünk

- mondta Orbán, de hozzátette, a két ország között politikai bizalmi kapcsolat alakult ki, vagyis "jó kiindulópontunk van egy komoly, nagy gazdasági áttörés eléréséhez", a két ország közötti gazdasági együttműködést nagyságrendekkel megnövelő "projekthullámhoz".

A miniszterelnök szerint Magyarország rugalmas, támogató politikát és magatartást alakított ki Egyiptommal:

mi értjük az egyiptomiaknak azt a véleményét, amellyel elutasítják a belügyeikbe történő beavatkozást

- mondta Orbán. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök hozzátette, hogy Egyiptom és Magyarország politikai kapcsolatai kiválóak, erre alapozva remélhetőleg egyre több magyar befektető vesz részt az egyiptomi gazdaság beruházásaiban, projektjeiben.

Miután kormányzati bejelentés nélkül, mindössze egy honvédségi tájékoztatásból és az MTI naptárából derült ki, hogy Budapestre érkezett Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, úgy tűnt, a nyilvánosság veszi át a terepet. A kormany.hu-ról azonban a délre meghirdetett sajtótájékoztató előtt eltűnt az élő közvetítés linkje, majd jóval az esemény után került fel csak a videó a kormány Youtube-oldalára. Az MTI azonban ott lehetett az eseményen.

Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja érthetetlennek tartotta a látogatással kapcsolatos kormányzati sunnyogást, szerinte az ország külpolitikája nem Orbán Viktor személyes utazási naptáráról kellene, hogy szóljon, hanem arról, hogy Magyarország milyen szövetségi rendszerben politizál.

Orbán arról beszélt még a találkozón, hogy Egyiptom politikai értelemben a szomszédunk.