Több mint félmilliárdot adunk a szír katolikusoknak

2017.07.06. 16:32

A szíriai katolikus és ortodox egyházat fogja 1-1 millió euróval, összesen több mint 600 millió forinttal támogatni a kormány - Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár Libanonban aláírta a megállapodást, írta az MTI.

A kormány februárban döntött, hogy ezzel az összeggel segíti a szíriai egyházak humanitárius munkáját. A 4,5 millió lakosú Libanonba 1,5 millió szíriai és iraki menekült érkezett 2011 óta, és ellátásuk rendkívüli összegeket emészt fel - írták. A megállapodást az ajaltouni ortodox Szent Gábriel-templomban írták alá. A hívők beszámoltak az őket ért szörnyűségekről, arról, hogy az Iszlám Állam lerombolta otthonukat, lemészárolta családjukat.

Török Tamás ellátogatott a 2013-ban alapított Angels of Peace iskolába, ahol a szíriai katolikus egyház 600 iraki menekült gyerek oktatásáról gondoskodik.

A helyettes államtitkár felkereste a legtöbb menekültnek otthont adó Zahlé városát is, ahol szintén találkozott szíriai keresztényekkel. A menekültek ellátásáról gondoskodó helyi szír ortodox érsek, Yustinus Boulos Safar szerint ahhoz, hogy az ott élő családok hazatérjenek, "a fizikai környezet újjáépítésén túl a jövő reménységét is vissza kell adni a hazatérőknek". Ehhez Magyarország és a nyugati világ hatékony közbenjárását kérte.

Török Tamás találkozik még Paul Karammal, a Libanoni Karitász elnökével, Rafael Koupalyval, az iraki káld menekültek lelkipásztorával és Naim Gharbival, a melkita szeminárium rektorával - tették hozzá.