Kovács Béla még mindig nem mondta el, miért nem jelent meg a tárgyalásán

2017.07.07. 15:02 Módosítva: 2017.07.07. 15:03

Kovács Béla jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselő ezidáig továbbra sem igazolta, miért nem jelent meg a június 23-iki idézésekor, írja az MTI.

Fazekas Géza felidézte: június 28-án Kovács Béla meghatalmazott ügyvédje telefonon, majd e-mailben is arról tájékoztatta az ügyészséget, hogy védencét Abháziában kezelik, amiről állítása szerint Kovács Béla tájékoztatta őt. A szóvivő hozzátette: ez az utolsó hivatalos tájékoztatás, amit az ügyészség kapott, de ehhez sem csatoltak orvosi iratokat, más igazolást, így a vádhatóság egyelőre nem tudja, hogy a távolmaradás jogszerű volt vagy sem.

Ahogy mi is megírtuk, a Magyar Idők keddi számában írt arról, hogy Kovács Béla Abháziában tartózkodik gyógykezelésen, utána nagyjából másfél óránként változott a történet. A Kovács Béla trilógia első részét itt (A Magyar Idők szerint Kovács Béla Abháziában van), másodikat itt (A Magyar Idők kamuzott, Kovács Béla nincs Abháziában, Brüsszelben van), harmadikat pedig itt (Nem a Magyar Idők kamuzott, Kovács Béla ügyvédje mondta, hogy Kovács Béla Abháziában van, pedig Brüsszelben volt) olvashatja el. A fordulatos eseményekről szóló elemzésünket pedig itt találja.

Kémkedés, költségvetési csalás

Kovács Bélát két bűncselekménnyel gyanúsította meg, illetve készül meggyanúsítani az ügyészség. Az első eljárásban még 2014 áprilisában tett feljelentést az Alkotmányvédelmi Hivatal, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogat. A képviselő mentelmi jogát 2015 októberében függesztették fel. A Központi Nyomozó Főügyészség pedig csak ezt követően, 2015 decemberében tudta gyanúsítottként kihallgatni.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján, fiktív gyakornoki foglalkoztatás gyanújával, költségvetési csalás miatt indult másik nyomozásban tavaly szeptemberben kérték a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Erre azért volt szükség, mert az EP korábbi, ugyancsak Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó döntése csak a kémkedési ügyre vonatkozott. Mivel a mentelmi jog felfüggesztése konkrét bűncselekményhez kapcsolódik, újra kérniük kellett a mentelmi jog felfüggesztését. Idén májusban ezért újból felfüggesztették a mentelmi jogát.