Nem tudni, merre vonul idén a Budapest Pride

2017.07.08. 08:55 Módosítva: 2017.07.08. 09:20

Szombaton délután 3-kor indul a 22. Budapest Pride. A 2017-es leszbikus, meleg, biszexuális, queer és transznemű emberek egyenlő jogaiért szervezett büszkeségmenet szlogenje, a "Szabad-e vagy?" már a menet előtt aktuálissá vált.

Kordonpara és ellentüntetés

A szervezők ugyanis kijelentették, nem akarnak kordonok között vonulni, a rendőrség viszont ennek ellenére is a terület teljes lezárását tervezi. A BRFK szerint ugyanis a Pride-ot bejelentett ellentüntetők fogják megzavarni - többszöri kérdésünkre sem válaszolták meg, kik, hol és mikor fognak a melegfelvonulás ellen tiltakozni.

A menet szervezői pénteken elmondták: ha kell, kordonbontáshoz folyamodnak majd, de akkor is szabadon vonul majd a menet, mert szerintük nem valósulhat meg valódi egyenlőség egy elzárt utcán. Ezért az idei menet útvonalában sem lehetünk biztosak.

A tervezett események

A Facebook esemény leírása alapján a gyülekező a Kossuth téren lesz. A Pride-ot Antonia Vai koncertje nyitja, majd beszédet mond Schilling Árpád rendező, Gyémánt Ágnes, az első magyar Támogató Szülők Csoportjának alapítója és Karlik Cintia, a Budapest Pride sajtószóvivője. Ezután Sophie Hard slammelget egy kicsit, a rendezvény házigazdája pedig nem más, mint Steiner Kristóf.

Politikusok és cégvezetők is a menetben

Eddig is minden évben megjelentek politikusok a meneten, most sem lesz másként, több párt előre jelezte, hogy politikusai részt vesznek a felvonuláson. Mint korábban Facebook-videóban tájékoztattak, a Momentum Mozgalom szerint ez alap. A mozgalom politikai fellépését ugyanakkor az LMBTQ-jogvédő körökön belülről eléggé kritizálták

Egy hete a DK is bejelentette, hogy pártként vesz részt a melegfelvonuláson. A DK ugyanis  "egy olyan Magyarországot szeretne, ahol nem ítélkeznek, hanem elfogadnak, nem kirekesztenek, hanem befogadnak."

Az MSZP ennél egy fokkal visszafogottabban állt ki. Molnár Gyula pártelnök és Botka László miniszterelnök-jelölt közös közleményében azt írta, hogy "demokrataként minden olyan mozgalmat támogatunk, amely az igazságosság és az állampolgári egyenlőség mellett áll ki. De a Pride-ot "pártoktól független ügynek" tartják. Hivatalosan a budapesti MSZP lesz ott a vonuláson.

Nyitottak Vagyunk szervezésében 100 cég képviseli majd magát. A szervezet idén nagyot nőtt, konferenciát is szervezett, már több mint ezer cég a tagja. Közös üzenetük, hogy a cégen belül a sokszínűség gazdaságilag is megéri (termelékenyebb dolgozók + érdekesebb termék = profit), ebbe pedig a Pride melletti kiállás is beletartozik.

Belvárosi lezárások

A Budapesti Közlekedési Központ közleményt adott ki, amiben részletezik, hogy július 8-án a Budapest Pride rendezvény miatt több fő belvárosi útvonalat lezárnak, és a BKV járatai is módosított útvonalon járnak. A változások a következők: 

  • M1-es metró nem áll meg a Hősök tere, az Opera és később az Oktogon között.
  • M2-es metró nem áll meg a Kossuth téren 14.00 és 17.30.
  • A villamosok közül érintett: a 2-es, a 4-es és a 6-os.
  • A trolibuszok közül: a 70-es, a 72-es, a 73-as, a 75-ös, a 76-os és a 78-as.
  • A buszok közül: a 9-es, a 15-ös, a 20-as, a 30-as, a 30A, a 105-ös és a 115-ös és a 230-as.

A BKK kéri az autósokat, hogy aki ebben az időszakban a belvárost szeretné megközelíteni, ha teheti, inkább szálljon át a közösségi közlekedési járatok valamelyikére; a közösségi közlekedéssel utazókat pedig, hogy lehetőség szerint a kötött pályás járatokat, elsősorban az M2-es, az M3-as vagy az M4-es metróvonalat vegyék igénybe.