157 km/h-s széllel vonult át a vihar a Balatonon, elérte Budapestet

2017.07.10. 21:27 Módosítva: 2017.07.10. 22:05

Több dunántúli járásra másodfokú riasztást adtak ki a heves zivatarok veszélye miatt hétfő este. Az érintett területeken a következő órákban olyan zivatarok lehetnek, amelyeket károkozó szél, nagyméretű jég kísérhet.

19905181 1845472252146584 4257060201147404488 n

A hétfő éjfélig érvényes veszélyjelzés alapján

a másodfokú riasztás akár a Budapestet, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyéket is érintheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az esti óráktól főként az ország középső és északi részén, majd később a keleti országrészben is várhatók zivatarok. Az éjszaka második felére várhatóan újabb szünet következik, majd reggel északnyugat felől ismét lehet elszórtan zivatarokra számítani. A zivatarokat általában erős széllökések, jégeső és nagyobb mennyiségű csapadék kísérheti.

Akár 90-100 kilométer/óránál erősebb széllökések is lehetnek.

40-50 milliméternyi eső is eshet rövid időn belül (terepviszonyoktól függően villámárvizet is okozhat). Heves szélrohamok ma elsősorban a dunántúli és középső országrészben kialakuló zivatarokat kísérheti.

Dolgozik a katasztrófavédelem

A katasztrófavédelem.hu Somogy megyei hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók rövid időn belül mintegy kétszáz káresethez riasztották, túlnyomó többségében Siófokra, Balatonvilágosra és Karádra. Amíg a tűzoltók úttestre, vezetékre, járműre és háztetőre dőlt fákat, faágakat távolítanak el, addig Karádon több, eső által megrongált háztető ideiglenes befedése ad munkát az egységeknek. 

Siófokon kempingezőkre dőlt egy fa, öten megsérültek, négy embert kórházba kellett vinni.

A baleset történt a Fejér megyei Káloz és Sáregres között, ahol az úttestre dőlt fának ütközött egy busz. A balesetben több ember megsérült, ezért őket a mentők ellátják.

Közel ötven riasztás Pest megyében

Rövid időn belül mintegy ötven bejelentés érkezett a katasztrófavédelem Pest megyei műveletirányítási ügyeletére a hétfő esti zivatar nyomán. A tűzoltókat kidőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez és megrongált tetőszerkezetekhez riasztják, főként Szigetszentmiklós, Dunaharaszti és Szigethalom területén. Első információk szerint senki nem sérült meg.

Marad a meleg

A hőség miatt Csongrád és Békés megyére keddre is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adták ki. A másodfokú és elsőfokú figyelmeztetést kevesebb megyére, de még mindig az ország jelentős részére adták ki. Emellett kedden szintén több megyében heves zivatarok, felhőszakadás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 18-24 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet 28-36 fok között valószínű (északnyugaton lesz hűvösebb).

Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!