Pécsnek sokmilliárdos hiánya van, de az önkormányzat sem tudja, ez hogy jött össze

2017.07.11. 19:24

5 milliárdos hiányt halmozott fel a pécsi önkormányzat, a város cégeit is beleszámolva a hiány 9 milliárd forint is lehet – ismerte el Páva Zsolt pécsi polgármester a szabadpécs.hu-nak. A baranyai megyeszékhely a Magyar Államkincstár segítségét kérte, „hogy ez a pécsi helyzet megoldódjék”.

Pécs városa anyagilag nehéz helyzetbe került, és most először a polgármester is elismerte, hogy komoly hiányt halmoztak fel. Páva Zsolt azt reméli, hogy év végéig rendeződhet a helyzet, elsősorban az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok eladásától, például a reptér értékesítésétől várják a megoldást. A polgármester azt hangsúlyozza, hogy fogalmilag képtelenség csődről beszélni, mert „a Stabilitási törvény az önkormányzatok esetében kizárja az éven túlnyúló ügyeket”.

Pécs városa már külső segítséget is kért.

A Magyar Államkincstár segítségét kértem annak érdekében, hogy ez a „pécsi helyzet” megoldódjék, és egy objektív, tőlünk független szakvélemény szülessen” – mondta Páva Zsolt a Szabad Pécsnek. A városvezető azt hangsúlyozza, hogy nem revizorokról van szó, hanem külső szakértők igénybe vételéről, „akik átnézik a pécsi költségvetést”. A polgármester szavai szerint ők „a rendszert nézik át tehát, a struktúrát, arra kíváncsiak, hogy az a helyzet, ami Pécsett kialakult, az legalább részben rendszerhiba következménye-e, avagy tisztán egyedi ügy”.

A tavaly elfogadott 2017-es pécsi költségvetés nagyjából 48 milliárd forintos, vagyis az alsó, 5 milliárdos becslés szerint is a városi büdzsé 10 százalékára rúg a most megszellőztetett hiány.