Soros Sztálinnal és Haynauval kerülhet egy lapra

2017.07.12. 11:45

Az Ifjú Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) kedden jelentette be, hogy arra kérik a Fővárosi Közgyűlést, töröljék Soros Györgyöt Budapest díszpolgárainak sorából, vagy tegyék semmissé a címet adományozó határozatot. 

Kedden megkérdeztük a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy a városvezetés támogatná-e Soros díszpolgári címének visszavonását, mire azt a kitérő választ kaptuk, hogy kérdéseinkkel keressük a Fidesz Fővárosi Közgyűlésben többségben lévő képviselőit. Kerestünk több fideszes polgármestert, de egyelőre nem kaptunk tőlük választ.

Az általános demokrácia ellenségei

Ha lesz rendkívüli közgyűlés nyáron, és ott visszavonják Soros díszpolgári címét, akkor a magyar–amerikai milliárdos olyan nevekhez csatlakozna, mint Sztálin, Haynau, Jellasics vagy Windisch-Grätz. 

2011-ben Tarlós István javaslatára kilenc személy díszpolgári címét vonták vissza, mert az előterjesztés szerint az említettek

a magyar szabadságharc, valamint részben a magyar, illetve az általános demokrácia ellenségeinek tekinthetőek.

Az ügynek két érdekes aspektusa van. Az egyik, hogy 2011-ben nyilván tudták Tarlósék, hogy Sorosnak is van díszpolgári címe, azonban az Orbán-kormány akkoriban semleges szereplőként beszélt Sorosról és a hozzá kapcsolódó szervezetekről. Tarlósnak és a Fidesznek tehát nem fűződött politikai érdeke ahhoz, hogy Soros díszpolgári címét piszkálják. 

Másrészt, bár a köztudatba úgy vonulhatott be, hogy 2011-ben visszavonták Sztálinék díszpolgári címét, a Népszabadság hónapokkal később megírta: valójában a felsorolt személyek hivatalosan nem voltak Budapest díszpolgárai.

A nevük ugyanis nem szerepelt a díszpolgári cím adományozásáról szóló 26/1993. (VIII. 1.) Főv. Kgy. rendelet 2. számú mellékletében, márpedig aki nem szerepel ott, az nem is díszpolgár a fővárosban. Ha Sztálinék valóban kaptak is díszpolgári címet korábban, hivatalosan már 1993-tól nem voltak azok, nem Tarlósék vették el tőlük a titulust. 

A Fidesz nem támogatta a díszpolgárságát

Soros György 2002-ben lett Budapest díszpolgára, Agárdy Gábor színművész és Kertész Ákos társaságában. Az MTI korabeli tudósításában azt írta, hogy a Fővárosi Közgyűlés Agárdi díszpolgárságát egyhangúlag támogatta, Soros és Kertész címét viszont csak az MSZP és az SZDSZ képviselői szavazták meg. 

A díszpolgári cím odaítéléshez 50 százalékos többség szükséges. 2002-ben az MSZP-nek és az SZDSZ-nek 40, a Fidesz–MDF és MIÉP képviselőinek összesen 26 helyük volt a közgyűlésben.