A nyitott mellkassal szállított kislány állapotát nem befolyásolta, hogy nincs CT az intézetben

2017.07.13. 15:45
Részleteket közölt a 12 éves kislány kezeléséről és halálának körülményeiről a szívklinika főigazgatója. A gyerek súlyos szívfejlődési rendellenességgel született, az elmúlt években tíz alkalommal történt szívsebészeti beavatkozás élete megmentéséért, a műtétek egy részét Budapesten és Münchenben végezték. A szállítása közben semmilyen szövődmény nem történt, állapotát nem befolyásolta a CT-hiány az igazgató szerint.

A kislány utolsó műtétjét Budapesten, a kardiológiai intézetben végezték, és igen súlyos keringési állapotban volt. A főigazgató az MTI-nek elmondta, a műtét komplikált beavatkozás volt, a gyerek nem lett tőle jobban, a keringési elégtelenség fokozódott, így műszívkezelést kapott, lélegeztetni kellett. Az igen nagy vérzés miatt a mellkast nem zárták vissza.

A főigazgató eloszlatva a nyitott mellkassal kapcsolatos elképzeléseket hangsúlyozta, a "nyitott mellkas" egy orvosi terminológia, tehát nem arról van szó, hogy a betegnek nyitva van a mellkasa. Mint mondta, a bőrt összevarrják, azonban a további esetleges műtétek miatt a csontos vázrendszert nem kapcsolják össze.

Rutin feladat a szállítás az igazgató szerint

A műtétet utáni 16. napon a vérzés mellett idegrendszeri tünetek is jelentkeztek, ezért a neurológiai konzílium koponya CT-re rendelte a gyereket, amit a Heim Pál Gyermekkórházban végeztek el. "Sem a szállítás alatt, sem azt követően nem történt szövődmény" - mondta Ofner Péter az MTI beszámolója szerint, és azt is hozzátette, hogy a súlyos állapotban lévő betegek CT-be való eljuttatása rutin orvosi feladat, amelyre a kardiológiai intézet fel van készülve. Korábban azt nyilatkozta, hogy heti hat-nyolc alkalommal történik ilyen szállítás a CT-hiány miatt.

A vizsgálat eredménye megállapította, hogy a kislány súlyos roncsoló agyvérzést kapott, ami miatt a műszívkezelést nem tudták folytatni. Abba kellett hagyni a véralvadásgátló-kezelést is, és ebben az állapotban a gyermek a saját keringésére nem tudott támaszkodni, június 29-én meghalt.

A főigazgató kifejtette, a CT-vizsgálat abban segítette az orvosokat, hogy kiderült: a műszívkezelés sem fenntartható. "Egy olyan zsákutcába kerültünk, amely végül is a gyermek halálát okozta", a kislányt keringéstámogató eszközökkel sem tudták életben tartani - mondta Ofner Péter. A gyerek abban az esetben kerülhetett volna fel a szívtranszplantációs listára, ha stabilizálni tudták volna az állapotát műszívkezeléssel.

Az, hogy a kardiológiai intézetben van-e CT-berendezés vagy nincs, az a gyermek állapotát, sorsát nem befolyásolta az igazgató szerint, és azt is mondta, hogy Budapesten több pavilon rendszerű kórház működik, ahol szintén meg kell oldani a betegek CT-vizsgálatra történő szállítását.

Méltatlannak érzi a támadást

Az intézet tíz éve egyedüliként foglalkozik a gyermekek szívtranszplantációval és szívfejlődési rendellenességeik kezelésével. Az adatok szerint az eddig elvégzett 41 gyermek szívátültetésből hat végződött halállal. "Ezt a centrumot a szakma nagyon jó helyre helyezi Európában" - mondta a főigazgató, hozzátéve: méltatlannak érzi az intézetet ért támadást.

Ofner Péter beszámolt arról, hogy idén az intézet rendelkezésére fog állni az az összeg, amelyből CT-berendezést tud vásárolni.

Az ellenzék Balog miniszter vagy az egész kormány lemondását követeli

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, az eset ismét felhívja a figyelmet arra, milyen áldatlan állapotok vannak a magyar egészségügyben, mekkora az eszközhiány. Az ellenzéki politikus a történteket felháborítónak nevezte, kiemelte a kormány felelősségét, és lemondásra szólította fel a szakminisztert.

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő úgy vélte: egy kisgyermeknek az egészségügy állapota miatt bekövetkezett halesete miatt bármely más európai országban nemcsak az egészségügyi miniszter, hanem az egész kormány lemond.

Bármit is mond Balog Zoltán miniszter, csak abból, amit focira költenek, ezer CT vásárolható - jegyezte meg Ujhelyi István.

Szintén Balog Zoltán lemondását követelte a Demokratikus Koalíció, tudatva: az arrogancia és a cinizmus sem fedheti el, hogy az Orbán-kormány pénzt vont el az egészségügytől.