Találtunk egy igazi magyar kamuegyetemet

hlh-9372
2017.07.13. 07:24

Szép sárga társasház Zuglóban, rajta büszkén hirdeti egy tábla, hogy ez a CEAS nevű brit college (vagyis az általánosan használt fordítás szerint főiskola) székhelye. A feliratot oroszlános címer, UK és London feliratok, .com végződésű internetes elérhetőség nyomatékosítja. A tandíj egy félévre 250 és 350 ezer forint között van, plusz 10 ezer forint a regisztrációs díj évente.

Ha valaki kételkedne, az Oktatási Hivatal listáján is megkeresheti az intézményt, a honlapon lévő „Tájékoztató kérése” menüpontra kattintva pedig az alábbi levél érkezett a megadott emailcímünkre: Főiskolánk Magyarországon bejelentett angol akkreditációval rendelkező főiskola. Fő profilja az angol diplomát adó alap és posztgraduális képzések.

Csakhogy ez az iskola mégsem főiskola, és ahogy próbáltuk felfejteni a szálakat, csak homállyal és százmilliós biznisszel találtuk szembe magunkat.

Hogy a CEAS-történetben valami nem kerek, abba a kormányzati átvilágítási dokumentumot átolvasva botlottunk bele. Bár akkor még mindent elhomályosított a CEU ügye, valójában erre az intézményre sokkal terhelőbb állításokat fogalmazott meg a kormányzat. Például ez volt az egyetlen olyan „külföldi felsőoktatási intézmény”, amely mindhárom fontos kritériumban elhasalt.

  1. A külföldi intézmény a képzés tekintetében nem rendelkezik programakkreditációval.
  2. A külföldi intézmény által kiállított okirat nem államilag elismert oklevél.
  3. A külföldi intézmény nem minősül származási országában államilag elismert felsőoktatási intézménynek.

Az intézmény CEAS UK College-nek nevezi magát. Van honlapja és facebookos oldala is. De ilyen brit főiskola vagy egyáltalán bármilyen ilyen nevű oktatási intézmény nincs.

Megjelenik viszont hivatkozási alapként többször is az Alfred Nobel University (nem összekeverendő az ukrajnai, ugyanilyen nevű egyetemmel), amiről azonban gyorsan kiderül, hogy ugyanaz a vállalkozó, Galgóczi Ferenc alapította, mint a CEAS-t. A Facebook-oldala stockfotókkal van tele, kontaktcímnek egy svájci irodaház van megadva, ahol sok más vállalkozás is működik.

hlh-9369
Fotó: Hernádi Levente Haralamposz

Találtunk viszont egy másik nyomot. A zuglói házra is ki van írva, és az Oktatási Hivatal elvileg friss, áprilisi dátumozású nyilvántartása szerint is CECOS London College-nek hívták/hívják igazából az intézményt. Így említik a pár évvel ezelőtti internetes hírek is. Ilyen brit iskola valóban létezik, sőt, a zuglói „főiskola” angliai címként megadott elérhetősége (59 Compton Road, Islington, London, N1 2YT) is a brit CECOS címe. Csakhogy egyrészt diplomát (már) ők sem adnak, másrészt amikor őket megkerestük, akkor azt a választ kaptuk, hogy

jelenleg semmilyen módon nem állnak kapcsolatban a hasonló nevű magyar intézménnyel. 

A magyar kormányzati átvilágítás szerint egyébként „a korábbi CECOS London College (jelenleg CECOS Training) korábban rendelkezett »listed body« státusszal, de ezt a státuszát időközben elveszítette. A szóban forgó képzőhely tehát ilyen néven jelenleg nem létezik, nem tekintendő az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményének, sem a múltban, sem jelenleg nem rendelkezett fokozatadási joggal. A szóban forgó fokozat nem az Egyesült Királyság felsőoktatási fokozata".

De akkor milyen diplomát ad a CEAS? 

A magyarázat nem egyszerű, és nem is állítható, hogy semmit sem ér a papír. Mi láttunk CEAS-papírt, azt például a CTH nevű szervezet égisze alatt adták ki. A CTH a brit Turizmus és Vendéglátóipari Szövetség, joga van fokozatot jelentő papírokat kiadni, a képzéseiket elismeri több mint 25 brit és nemzetközi egyetem. Ettől még ez nem főiskolai diploma ugyan, de például – a honlapjuk szerint – a Bournemouth University átveszi a bachelor képzés utolsó évére az 5-ös szintű CTH-diplomásokat. (Itt lehet még böngészni, mire jó egy CTH-papír.)

Elvezetnek

A másik szervezet, amelyre hivatkozik a CEAS, az a szintén brit Athe. Ennek rengeteg képzési központja van, a különböző fokozatú papírjaival pedig szintén brit egyetemekre lehet bejutni, itt lehet megnézni, hogy melyikkel hova, és hány hónapot kell még tanulni a diplomáig. Általánosságban elmondható, hogy a fokozatokból és szintekből álló brit képzési rendszerben helyezi el a hallgatót egy diploma nevű papírral, amihez ugyanakkor kicsit még kell dolgozni, hogy konkrét BA- vagy MA-képzéssé legyen átváltható. Maga a honlap is úgy fogalmaz némileg trükkösen, hogy 

A CECOS London College képzései elvezetnek (...) angol egyetemek utolsó évéhez.

A GDF válasza

A Gábor Dénes Főiskola a felsőoktatási törvény szerint a hazai és külföldi egyetemekről átveszi a hallgatót egyedi kérés, majd egyedi elbírálás alapján. Ez a bolognai egyezmény alapján az Egységes Európai Felsőoktatási Térség szellemének felel meg.

Az egyedi elbírálás (a főiskola Oktatási Bizottságának döntése) során természetesen meggyőződünk az átadó intézmény szakmai színvonaláról.

De van még egy nagyon hasznos velejárója a CEAS-képzésnek, mégpedig belföldön. Méghozzá az, hogy ad egy kiskaput a magyar felsőoktatásba való bejutáshoz, mert a minimális 280 pont nélkül is utat nyit bizonyos főiskolákra és egyetemekre egy átjelentkezés révén. Ezt írja legalábbis ez a tavaly nyári hír az Eduline-on a Metropolitan Egyetemmel kapcsolatban, és ez a 2015-ös hír a Gábor Dénes Főiskolával kapcsolatban. Megkerestük mindkét intézményt, a GDF-től érkezett csak válasz, ezt jobb oldalon olvashatják.

Megkerestük az Oktatási Hivatalt is, hogy terveznek-e lépéseket az átvilágítás eredményét ismerve, de többszöri emailes és telefonos érdeklődésünk ellenére sem kaptunk semmiféle reakciót a múlt hét keddi levelünkre. Megkerestük természetesen a CEAS-t is, ahol pedig azt mondták, hogy írásban tegyük fel kérdéseinket, de nem tudnak gyors válaszokat ígérni.

Nem hivatalosan viszont úgy tudjuk, a kormány konkrétan be akarja záratni az intézményt.

Kiküldtek legalábbis egy erről szóló határozatot a CEAS-nak, de az intézmény fellebbezett. Hogy mi lesz az ügy vége, nyilván hosszú jogászkodás után derül majd ki. 1400 diák aggódhat addig.

Nem rossz üzlet

Az intézmény céges háttere a Central European American Studio Kft. Ennek ügyvezetője Galgóczi Ferenc, a tulajdonosa pedig egy UK College of IT Ltd. nevű brit cég, amely szintén Galgóczi érdekeltsége. A vállalkozás több lábon áll, a budapestikarrier.hu oldalt is ők csinálják, ahol OKJ-s fitnesz-wellness instruktori tanfolyamra lehet befizetni, emellett „gasztroszemináriumot” is hirdettek.

A Central European American Studio Kft. évről évre jól fejlődött, 2016-ban már 400 milliós bevétele és 85 milliós adózás utáni eredménye volt. Egy évvel azelőtt 271 és 44 millió forint volt a két összeg.

Galgóczi nem csak a felsőoktatásban, hanem a közoktatásban is érdekelt: alapítója és igazgatója a Kistarcsán indult, majd Gödöllőre költözött Angol-Magyar Érdekeltségű Gimnázium és Szakközépiskolának. Az egy év alatt érettségit ígérő intézményre már indulása után felfigyeltek a hatóságok, ellenőrzést is folytattak, és felszólították az iskolát a "feltárt jogsértések megszüntetésére", mint az ebből a 2012-es cikkből kiderül. A középiskolát vivő cég nem hasít túlságosan, pár milliós eredménnyel zárt tavaly.