A NATO tart a magyarországi orosz akcióktól?

2017.07.19. 12:02

A NATO tagállamait aggasztja az orosz titkosszolgálatok magyarországi tevékenysége – állítja a Politico cikke. A jórészt anonim forrásokra hivatkozó írás szerint a NATO-nál nem bíznak Magyarországban, és nem szívesen osztanak meg velünk érzékeny információkat.

„Súlyos aggodalom van azzal kapcsolatban, hogy az oroszok Magyarországot lényegében előretolt helyőrségként használják a NATO és az EU” területén – idézi a Bayer Lili által jegyzett cikk a budapesti amerikai követség egy meg nem nevezett korábbi tisztviselőjét. Az illető a lapnak azt állította, hogy az elmúlt két évben nagyon megerősödött az orosz aktivitás Magyarországon: míg 2014-15 környékén 50-100, most már 300-nál is több orosz titkosszolgálati ügynök tevékenykedik információi szerint magyar területen.

Miközben magyar kormányzati források és ezzel együtt néhány NATO-forrás a közös NATO-akciókhoz való magyar hozzájárulást dicséri, a cikk informátorai szerint a háttérben csekély a bizalom az Orbán-kormánnyal szemben.

„Mindenki úgy gondolja, hogy Magyarország kompromittálódott” – idézi a cikk egy olyan nyugati forrástól, aki 2010 után dolgozott a NATO-nál. Neki, állítása szerint,

azt mondták, a magyarokkal ne osszunk meg semmilyen minősített információt, akkor sem, ha ez engedélyezett lenne.

Egy mondat erejéig megszólal a cikkben egy Zakariás Győző nevű volt ezredes, aki szerint a kétoldalú katonai információcserék lényegében megszűntek Magyarország és a NATO-szövetségesek között 2010 óta. Magyar kormányzati források ugyanakkor egyértelműen tagadták a brüsszeli kiadású lapnak, hogy bármilyen különleges kapcsolat lenne az oroszokkal, és hogy ilyesmi miatt aggódni kellene.

A Politico megszólaltatta Katrein Ferencet, a kémelhárítás volt műveleti igazgatóját is, akivel az Index készített nagyot szóló interjút márciusban, többek között az orosz veszélyről. Katrein most az elmúlt fél év orosz-kötődésű gyanús ügyeit emlegette, konkrétan a nemzeti konzultáció Yandexes információbiztonsági bénázását, illetve a csecsen Magomed pesti keménykedését hozta fel; az ilyen esetek szerinte más nyugati országokban megmagyarázhatatlanok.