Elvitték a rendőrök a BKK e-jegyének hibáit feltáró fiatalt

2017.07.21. 12:26 Módosítva: 2019.03.10. 11:20

FRISSÍTÉS: A fiút nem éjszaka, hanem reggel vitték el a rendőrök kihallgatásra.

Korábban írtuk:

A 24.hu információi szerint a rendőrök éjjel elvitték kihallgatásra azt a fiatal fiút, aki állítólag feltörte a BKK online jegyvásárlási rendszerét, állítása szerint azért, hogy bizonyítsa, milyen biztonsági rések vannak benne.

A BKK és a rendszert működtető T-Systems nem találta viccesnek a jelzést, és mint azt sajtótájékoztatón elmondták, a T-Systems feljelentette a fiút.

Megkerestük a rendőrséget, ahol arra nem válaszoltak, hogy kihallgatták-e a fiatalt, de közölték: az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. A nyomozásban egy gyanúsított van, aki szabadlábon védekezik. A nyomozás határideje 2017. szeptember 15. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásáról bővebb tájékoztatást nem ad.

A fejlett országokban többnyire bevett gyakorlat, hogy ha egy cég valamilyen rendszerében egy etikus hekker biztonsági rést talál, és ezt jelzi a cégnek, akkor köszönetet és szerződéses keretek között még pénzt is kap. A BKK érezhetően egy másik utat választott, gyakorlatilag rossz szándékú hekkerként kezelik a biztonsági rést találó és jelző fiatalt.