Orbán: A kormány nem tolerálja az antiszemitizmust

2017.07.21. 19:03

Bár egy hajszálon és az amerikai diplomácián múlt, hogy Hóman Bálint nem kapott szobrot Székesfehérváron, és a titokban felhúzott Szabadság téri emlékmű körül is vannak szürke foltok, de az MTI szerint Orbán Viktor az Iszrael Hajon (Izrael Ma) lapnak úgy nyilatkozott, hogy zéró tolerancia van a magyar politikai életben az antiszemitizmussal szemben. „Soha nem fogunk tolerálni semmiféle antiszemita megközelítést bármely problémával kapcsolatban” – mondta a hírügynökségi lapszemle szerint a kormányfő.

A napilap pénteki számában rövidebb formában, az újság honlapján pedig bővebben megjelent interjúban a kormányfő arról beszélt, hogy a magyarországi jobboldalnak és a zsidóságnak is energiát kell fektetnie a kölcsönös bizalom alapjának megteremtésében, mert történelmi okok miatt nehéz a kapcsolatuk. 

Kifejtette, hogy a parlamentben vannak olyan képviselők, akik antiszemita gesztusokat tettek, és olyan pártok, amelyek ezt elfogadták. "Nem mondhatom, hogy a Jobbik, hogy az egész párt antiszemita, de elfogadhatónak tart bizonyos gesztusokat, programokat, személyeket, megközelítéseket, amelyek teljesen nyilvánvalóan antiszemiták"

Hozzátette ugyanakkor: világossá akarja tenni, hogy "a magyar politikai életben az antiszemitizmussal szemben a zéró tolerancia politika érvényes".

A zsidó közösséggel ápolt kapcsolatot bonyolító tényezőnek nevezte, hogy a "kommunisták és a baloldaliak" tényszerű bizonyítékokat mellőzve rendszeresen vádolnak antiszemitizmussal olyanokat is, akik nem antiszemiták. "Az én politikai közösségem, jómagam és a kormány a baloldal állítása szerint antiszemita hajlamú", ami a kormányfő szerint tisztességtelen állítás. "Tények ezt nem bizonyítják, ők ennek ellenére hangoztatják" - tette hozzá.

Az interjúból kiderült, hogy a miniszterelnök antiszemitának tartja Horthy Miklóst, akit egy hónapja még kivételes államférfinek tartott a felújított Klebelsberg-kastély átadásán. "Úgy gondolom, hogy az a politikai elit, amely az állampolgárokat eredetük szerint megkülönböztetve hoz törvényeket, antiszemita megközelítésű" - hangsúlyozta. Kifejtette: Horthy hatalmas bűnt követett el. Ugyanakkor néhány évtizeddel korábban ő mentette meg az országot és szerinte ezeket a tényeket nem lehet tagadni.

Orbán Viktor az interjúban kapcsolatát Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel komoly értéknek nevezte. Szerinte kapcsolatuk újabb, személyesebb, egymás gondolkodását jobban megismerő szintre emelkedett Netanjahu eheti budapesti látogatásával.