Az ellenzék szerint Orbán elvesztette a kapcsolatát a valósággal

MG 7821
2017.07.22. 14:23 Módosítva: 2017.07.22. 15:21

Nem voltak elnézőek az ellenzéki pártok Orbán Viktor tusványosi beszédével, amiben azt mondta, az ellenzékkel nem foglalkozik, mert vannak fontosabb ellenségek is: a Soros-maffia, Brüsszel és a média. 

Elsőként az Együtt reagált a beszédre, Juhász Péter pártelnök szerint Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében nem volt egy olyan bekezdés, amelyben ne hazudott volna.

Orbán Viktor fél a modern, szabad és fejlődő világtól, ezért nem tud semmi újat mondani, és immár harmadik éve csak és kizárólag ugyanazon kirekesztő, nyugat-ellenes és szabadságkorlátozó butaságokat szajkózza. Magyarország elveszíti jövőjét, ha az orbáni úton megy tovább.

Botka László, a szocialisták kormányfő-jelöltje rátrompfolt Juhászra, szerinte Orbán Viktor célja, hogy szembeállítsa Magyarországot és a magyarokat Európával, és ehhez használja fel a visegrádi négyeket is. Botka úgy véli, hogy

a 2018-as választások tétje az, hogy Orbán Viktorra vagy Európára szavaznak-e a magyarok? A 2018-as választások tétje az, hogy Magyarország Oroszországhoz vagy Európához akar tartozni? A 2018-as választás tétje, hogy az emberek egy leszakadó, igazságtalan Magyarországra, vagy egy egyenlőségre és igazságos épülő jövőre szavaznak.

A DK közleményének egyszerűen csak azt a címet adta, hogy 

Orbán elveszítette kapcsolatát a magyar valósággal.

Nagy-Huszein Tibor, a párt alelnöke szerint Orbán rabja lett a saját propagandájának. Szerinte Orbán Viktor összeesküvés-elméleteket mondott az unióval kapcsolatban, és olyan szövetségekről beszélt, amelyek az unióval ellentétesek, így felmerülhet, hogy mégis ki akarja vezetni az országot az európai közösségből.

Az LMP nevében Szél Bernadett adott közleményt, de a pár mondatos reakcióból nem derül ki, mint gondolnak a mostani beszédről. Mindössze annyi, hogy úgy vélik,

a Fidesz nem Európa jövője, hanem Magyarország múltja.

A Jobbik elnöke, Vona Gábor szerint Orbán Viktort ismét bebizonyította, tisztességes bérek és nyugdíjak, modern egészségügy és oktatás helyett csak egy valamit tud adni a népnek: ellenségképet.

Orbán Viktor továbbra sem képes az emberek valódi problémáival foglalkozni, helyette a saját démonaival küzd. Nem az ország sorsáért, hanem a saját hatalmáért aggódik, ezért bukása szükségszerű.

A Párbeszéd kormányfő-jelöltje, Karácsony Gergely volt az egyetlen, aki reagált arra, hogy Orbán Viktor beszéde alatt fütyülő nőt a hajánál fogva a földre rántották és kezét hátratekerve kivezették. 

A Párbeszéd szerint Orbán Viktor nem külső erőkkel, hanem a saját népével áll harcban. Ezt semmi sem mutatja jobban, minthogy hajánál fogva rángatták azt a nőt, aki a közönség soraiban a Városliget beépítése, a paksi bővítés és a Római-partra tervezett mobilgát ellen akart tiltakozni. Elfogadhatatlan, hogy ismét erőszakban van része annak, aki hangot mer adni a kormánnyal ellentétes véleményének.

Karácsony azt kérte, hogy a miniszterelnöknek és a kormány viselje el a jogos kritikát, és a fiatalok bántalmazása helyett állítsák le ezeket a beruházásokat.