Ilyen nincs: egy év után megint új neve van a kecskeméti-szolnoki egyetemnek

2017.08.02. 12:29 Módosítva: 2017.08.03. 15:10

Ember legyen a talpán, aki követni tudja ezt: alig egy év után ismét nevet változtat a tavaly egyetemként egyesült Kecskeméti Főiskola és Szolnoki Főiskola.

A két intézmény 2016-ban olvadt össze. Tavaly júniusban bejelentették, hogy Pallasz Athéné Egyetem néven működnek tovább. 

Most újra nevet változtattak:

Augusztus elsejétől Neumann János Egyetem néven folytatják a működésüket.

Erről az egyetem szenátusa idén május 18-án döntött. Aki tehát idén felvételizett a Pallasz Athéné Egyetemre és most fölvették, az szeptembertől már a Neumann János Egyetem hallgatója lesz. A betöltetlen helyeket a pótfelvételiken legalább most már Neumann János Egyetem néven hirdetik meg.

Az eredeti névválasztás sem ment könnyen. A Baon.hu korábban azt írta: már 2015-ben megindult az ötletelés, mi legyen a szolnoki és a kecskeméti főiskola összeolvadása után az intézmény neve.

A két főiskola szenátusa 2015-ben több javaslatról szavazott. A listán szerepelt

  • a Kecskeméti Alkalmazott Tudományok Egyeteme
  • a Közép-Magyarországi Alkalmazott Tudományok Egyeteme,
  • a Minerva Alkalmazott Tudományok Egyeteme,
  • a Rubik Ernő Alkalmazott Tudományok Egyeteme,
  • a Baross Gábor Alkalmazott Tudományok Egyeteme
  • és a Hunitas Alkalmazott Tudományok Egyeteme változat is.

Kecskeméten természetesen a Kecskeméti Alkalmazott Tudományok Egyetemére szavaztak a legtöbben, de ahogy várható volt, a szolnokiak ebbe nem mentek bele. 2015 novemberében ezért két szolnoki kötődésű fideszes képviselő, Balla György és Bene Ildikó módosító javaslatot terjesztett elő. Ebben szerepelt a Pallasz Athéné elnevezés.

Néhány hónappal később, 2015 decemberében az országgyűlés meg is szavazta a felsőoktatási törvény módosítását. Ebben már az szerepelt, hogy 2016. július 1-jétől a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola összeolvadásával létrejön a Pallasz Athéné Egyetem. 

Petíció is volt az új név ellen

A névváltoztatás tehát úgy történt, hogy erről a két főiskola vezető testületei nem is szavazhattak. A Pallasz Athéné elnevezés ellen 2015-ben hallgatói tiltakozás indult. A kezdeményezők azt írták: "A hallgatóság egyöntetű véleménye szerint ez a névválasztás a legkevésbé sem megfelelő, illetve egyik kar irányultságát sem tükrözi. A petíció célja, hogy ezen hallgatóság és tanári kar feje felett meghozott döntés ellen kimutassuk ellenszenvünket, illetve kiharcoljunk egy mindenkinek tetsző nevet." A nyilvános petíciót 1450-en írták alá.

A már egyesült egyetem szenátusa ezt a csorbát akarta kiköszörülni az új névvel. Az egyetem kérdésünkre annyit közölt, hogy a szenátusnak javaslattételi joga van az egyetem nevének megváltoztatására. A szenátus több változatot is mérlegelve a Neumann János Egyetem elnevezést helyezte a javaslatok rangsorának élére, majd pedig országgyűlés döntött az új névről. Az indoklás szerint az egyetem tudományos és képzési területei kapcsolódnak a magyar származású világhírű tudós tudományos-kutatási örökségéhez. 

A névváltoztatáshoz megkeresték Neumann János családját is. A tudós lánya, az Egyesült Államokban élő közgazdász professzor beleegyezését adta a név használatához. Augusztus elsejétől így ismét mindenhol le fogják cserélni a névtáblákat, de az arculati elemek megmaradnak.  

Az egyetemnek négy kara van: műszaki és informatikai, kertészeti és vidékfejlesztési, pedagógusképző és gazdálkodási. Várhatóan 2018 szeptemberére készül el az új campus. Itt lesz a később létrehozandó Gazdaságtudományi Kar helye.