Megvonná a választójogot az analfabétáktól a Jobbik

2017.08.03. 11:44

A kormánypártok szerint a Jobbik az általános választási jog korlátozására készül, és nem adna szavazásra lehetőséget azoknak, akiknek nincs legalább általános iskolai végzettségük - adta hírül szerdán az MTI. Hollik István kereszténydemokrata képviselő azt mondta: Dúró Dóra, a Jobbik alelnöke közösségi oldalán osztotta meg, a párt választási programjában kilátásba helyezi, hogy az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők ne szavazhassanak. Ezzel több tízezer embertől vonnák el az általános választási jogot, és ezzel az egyik legalapvetőbb állampolgári jogot - mondta a kormánypárti politikus. Hollik István szerint lenézik a kevésbé iskolázottakat, megszégyenítenék, kirekesztenék őket. Úgy fogalmazott: ez az elitista elképzelés még az SZDSZ-t is megszégyeníti.

A külföldön dolgozó magyarok helyett az írni-olvasni nem tudóktól vonná meg a választójogot a Jobbik - reagált a Fidesz véleményére csütörtökön a Jobbik. Közleményükben azt írják, azért kötné alapfokú iskolai végzettséghez a választójogosultságot a Jobbik, hogy visszaszorítsa a szavazatvásárlást, és legalább az írni-olvasni tudás követelmény legyen a választáson való részvételhez.

"Ez nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen például gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az alapfokú iskolai végzettség" - áll Dúró Dóra közleményében. Szerinte a választójog most sem korlátlan, hiszen a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak.

Dúró szerint az elmúlt évtizedekben bevett gyakorlat volt, hogy az alacsony iskolázottságú emberek szavazatait megvásárolták a huszadik századi pártok, mindez ellentétes a demokratikus normákkal és a választások tisztaságával. Ráadásul az elmúlt években tovább emelkedett az írni-olvasni nem tudók aránya, már a lakosságnak húsz százaléka sorolható ebbe a kategóriába - közölte a párt. 

Dúró szerint álságos a Fidesz álláspontja, hiszen ők is érdekeltek a jelenlegi rendszer fenntartásában, haszonélvezői annak. Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató tusványosi beszédében nyilvánosan elismerte: nem érdekli a kormánypártokat az értelmiség kritikája, a megtévesztő gyűlöletkampányra építenek, hiszen állítása szerint ez működik. Most sem értelmes, a szakmai álláspontokat ütköztető vitát kezdeményeztek, hanem pártpolitikai vagdalkozásba kezdtek - írja a közlemény.