Többen rosszul lettek, beszüntették a munkát a makói gumigyárban

2017.08.05. 10:44

Rosszul lettek többen pénteken a makói gumigyárban, ahol a kazánnál belélegzett forró levegő elmondásuk szerint fájdalmat okoz - írta a Délmagyar.

Egy kazános azt mondta a lapnak: "most, kánikula idején embertelenek itt a körülmények: a kazán fala 150 fokos, a levegő, amit belélegzünk, néha szó szerint fájdalmat okoz a tüdőnkben". Pénteken többen rosszul is lettek, volt, akinek vérzett az orra.

A lap szerint a kazánosok egy műszakban nagyjából százan vannak a több mint 2 ezer embert foglalkoztató gyárban. Az esetre a vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke, Székely Tamás hívta fel a lap figyelmét. A szakszervezet helyben megpróbált közvetíteni a dolgozók és a vezetés között, de nem jártak sikerrel.

A Continental vezetője, Nagy Mihály lapunknak hangsúlyozta, mindig maximálisan figyelnek a munkakörülményekre. Minden dolgozónak védőitalt biztosítanak, óránként 10 perc szünetet tarthatnak klimatizált pihenőhelyen, és műszak közben tusolni is lehet.

A kazánosoknak ezenkívül – beosztástól függően – kifizetve elengedtek 1-2 műszakot. És a kiszállításokhoz feltétlenül szükséges műszakokat rendelték csak el, a többit későbbi időszakokra tolták. Az előre be nem jelentett akció szerintük jogellenes, komoly kockázatot és kárt tud okozni a munkaadó számára.