Ijesztő felhőkkel és villámokkal érkezett meg a lehűlés

2017.08.06. 17:28 Módosítva: 2017.08.06. 22:57

Vasárnap délután nyugat felől megérkezett a hidegfront Magyarországra, ami véget vetett az idei leghosszabb hőhullámának.  

Országszerte egyre többfelé adják ki a riasztásokat a heves zivatar, felhőszakadás veszélye miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnap veszélyjelzése szerint délkeleten több járásra már másodfokú riasztásokat is kiadtak a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt. Mindeközben északnyugaton és az ország középső területein - köztük a fővárosban és Pest megye több járásában - egyelőre elsőfokú riasztások vannak érvényben, mind a heves zivatar, mind a felhőszakadás veszélye miatt.

A meteorológiai szolgálat adatai szerint vasárnap délután Szombathelyen már csak 20 fokot mértek, közben többfelé még 37 Celsius-fok körüli meleg volt. 

A front mögött hétfőre mindenhol megszűnik a kánikula - írja az Időkép.hu, ami élőben adja a front betörését sokkoló fotókkal és videókkal. Például így vonult át a vihar a Pilisen:

Orosházán például csúnya jégverést észleltek, a katasztrófavédelem pedig hírt is adott ki, hogy a település több pontjáról érkezett bejelentés - jellemzően veszélyesen megdőlt fákról, letört növényi részekről, illetve az erős szél vagy jég okozta károkról. A kórház tetejét két helyen is megbontotta a szél. Nézze meg ezt a galériát, hogy nézett ki a vihar után a város:

Budapesten több felől szokatlanul hangos villámcsapásokat lehetett hallani, az Időkép észlelője az egyiket el is csípte Békásmegyerről, ezt valószínűleg az óbudai szerkesztőségből is hallottuk:

bekasmegyer

Ezt a masszív villámot pedig a budaörsi reptér térfigyelőkamerája fotózta le:

repter
Fotó: Időkép.hu

Fákat csavart ki Budapesten is

Budapesten, a VIII. kerületben a vihar kidöntött egy fát a Nagy Fuvaros utca 20. előtt 16 óra 55-kor. Az útra dőlt fa két kocsit megrongált, és a közvilágítás vezetékeit leszakította. A rendőrök a Nagy Fuvaros utcát a műszaki mentés idejére a József utca és a Déri Miksa utca között lezárták, a forgalmat a környező utcákba terelik.

Egy tizenöt méter magas fa hasadt ketté Budapest XVII. kerületében, a Csokonai utcában a vihar következtében, villám csapott a fába. A gyalogos- és gépjárműforgalmat is veszélyeztető fát a tűzoltók távolítják el, a művelethez emelőkosaras járművet is bevetnek.

A Balatonon másodfokú viharjelzés van érvényben. 

Hol várható zivatar?

Vasárnap éjfélig az egész országban várható heves zivatar és a felhőszakadás. Heves zivatarokra Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, míg felhőszakadásra Budapesten, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében lehet számítani.

Kiemelten az Alföld keleti részén heves zivatarok kialakulása is várható óránkénti 90 kilométernél erősebb széllel és nagyméretű jéggel. Éjszaka nyugat felől kiterjedt zivataros csapadékrendszer kialakulása várható, mely hétfő délelőtt kelet felé távozik. A csapadékmennyiség több helyen is meghaladhatja a 20 millimétert, de az intenzívebb zivatarokban helyenként (nagyobb eséllyel a Dunántúl déli és keleti részén, a Duna-Tisza közén) 40-50 milliméter is hullhat.

A zivatarokat 60-80 kilométer/órás szél, jégeső is kísérheti. Főként az Alföldön egy-egy hevesebb zivatar is előfordulhat 80-90 kilométer/órás szélrohammal - emelték ki. A napi középhőmérséklet vasárnap az Alföldön még jellemzően 28 fok körül várható, de északnyugat felől már hűvösebb levegő érkezik. A középhőmérséklet hétfőn már mindenhol 25 fok alatt alakul.